Vinkovci na drugom mjestu u Hrvatskoj po broju novorođenih!

FOTO: Ilustracija

Od 85 gradova, koliko se uključilo u veliko istraživanje, 50 ih je u prošloj godini zabilježilo veći broj rođene djece nego u 2019., a čak 30 ih bilježi dvoznamenkasti porast, donosi portal gradonacelnik.hr.

Prema istom izvoru, podaci nisu službeni već su dobiveni iz gradova, a temelje se na broju predanih zahtjeva ili pak isplaćenih naknada za bebe u prošloj i 2019. godini te nisu konačni ni službeni. Ukupno je tako, prema ovim podacima, u 85 hrvatskih gradova lani rođeno 12.251 djece, 189 više nego u 2019. kada je rođeno 12.062 djece. Riječ je uglavnom o srednjim i malim gradovima, od kojih neki bilježe i višegodišnje rekorde.

Od 50 gradova koji su u plusu njih 30 bilježi dvoznamenkasti porast, a rekorder je Grad Osijek, za kojem se procjenjuje kako je prošle godine rođeno 900 beba, najviše od svih gradova koji su sudjelovali u istraživanju. Na drugom mjestu po najvećem rastu broja rođenih beba u odnosu na 2019. su Vinkovci, u kojima su, rođene 32 bebe više nego godinu ranije, a slijedi Vrbovec 27, Slatina 26, Bjelovar 25, Solin 24, Zabok 22, Krk i Rab 21, te Novska i Samobor 20.

Dakle, prema istom izvoru, 2019. godine rođeno je  257 Vinkovčanki i Vinkovčana, dok je prošle godine procjena kako je bilo ukupno 289 porođaja što je drugi najveći porast u državi kada se promatra prethodna godina.

Ovi podaci svakako potvrđuju tezu iz teme koju smo neki dan objavili na portalu vinkulja.hr kako smanjeni broj poroda u vinkovačkoj Općoj bolnici ujedno i ne značiti kako se smanjuje broj novorođenih naših sugrađana već kako je isti posljedica smanjenja novorođene djece u ostalim gradovima i općinama koje gravitiraju vinkovačkoj bolnici.

Takve trendove uostalom potvrđuju najveći rast na dvogodišnjoj razini po pitanju novoupisane djece u vrtićima, ali i jedan od najvećih porasta broja prvašića u državi. Na sve navedeno vrlo vjerojatno utjecaja imaju i niz demografskih mjera poduzetih u proteklih nekoliko godina u Vinkovcima od povećanja izdvajanja za vrtiće, sufinanciranja školskog pribora i materijala za učenike, novčanog nagrađivanja svojih najboljih učenika i njihovih mentora. Tu su, naravno, i naknade za bebe koje su 2018. godine udvostručili – sa dotadašnjih 1.000 na 2.000 kuna. Nedavno su uveli i sustav E novorođenče koji pojednostavljuje samu proceduru prijave i štedi vrijeme roditeljima – zaključuje portal gradonacelnik.hr