VINKOVCI Palo petero uličnih dilera droge!

Jučer, 28. lipnja, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske započeli su s provedbom zadnje faze višemjesečnog kriminalističkog istraživanja naziva „Maestro“ usmjerenog na suzbijanje „ulične preprodaje“ droga, javljaju iz PU vukovarsko-srijemske.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba s područja PU vukovarsko-srijemske te su temeljem sudskih naloga provedene pretrage domova i drugih prostorija, osoba i pokretnih stvari.

Utvrđena je osnovana sumnja kako su četvorica muškaraca (dobi 54, 54, 29 i 27 godina) u razdoblju od ožujka do 28. lipnja 2024. godine, s namjerom ostvarivanja materijalne koristi, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske preprodavali kokain, amfetamin i marihuanu. Također, 26-godišnjakinju se sumnjiči za pomaganje u preprodaji droga.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja pronađeno je i oduzeto 210 grama amfetamina, 71 grama marihuane, 1,04 grama kokaina, više mobilnih telefona, digitalnih vaga i nekoliko tisuća eura.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, dok će kaznena prijava protiv njih biti upućena nadležnom državnom odvjetništvu.

Osumnjičena 26-godišnjakinja, državna službenica PU vukovarsko-srijemske, bit će udaljena iz službe te će protiv nje Službeničkom sudu biti podnesen zahtjev za pokretanjem postupka zbog teške povrede službene dužnosti, sukladno Zakonu o državnim službenicima.

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske kontinuirano provode represivne i preventivne aktivnosti s ciljem suzbijanja zlouporabe droga.

Pokazatelji napora koji u navedeni cilj ulažu policijski službenici PU vukovarsko-srijemske, vidljivi su i kroz povećanje broja utvrđenih kaznenih djela i prekršaja, kao i kroz povećani broj realiziranih zapljena. Broj kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga prošle je godine porastao za 58,4%, dok je broj prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga porastao je za 16,1%. U 2023. godini realizirane su 254 zapljene droge, 9% više u odnosu na 2022. godinu.

U prvih 5 mjeseci ove godine otkrivena su 64 kaznena djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“ te je zaplijenjeno sveukupno 720 grama amfetamina, 952 grama heroina, 1kg 320 grama kokaina i 786 grama marihuane. Isto tako, podnesene su 104 prekršajne prijave radi nedozvoljenog posjedovanja droga, temeljem Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama – 26. lipnja, također su provedene aktivnosti s ciljem suzbijanja zlouporabe droga, tijekom kojih su utvrđena dva prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i oduzete manje količine marihuane.

Pored represivnih aktivnosti, prevencija zlouporabe droga također je jedan od prioriteta PU vukovarsko-srijemske. Policijske službenice za prevenciju, tijekom školske godine 2023./2024., nastavile su s provedbom projektnih aktivnosti u okviru nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“. Edukativne aktivnosti provedene su s ciljem informiranja mladih o zakonskim posljedicama konzumacije sredstava ovisnosti te podizanja razine svijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja u čak 21 osnovnoj i pet srednjih škola te je obuhvaćeno ukupno oko 890 učenika.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska će nastaviti poduzimati aktivnosti s ciljem sprječavanja distribucije, preprodaje i konzumacije droga te sprječavanja širenja ovisnosti.