Vinkovci se okreću geotermalnim izvorima; evo kad možemo očekivati prve bušotine!

Sastanak s predstavnicima Agencije za ugljikovodike, IZVOR: Grad Vinkovci

U prostorijama vinkovačke gradske uprave jučer je održan sastanak s predstavnicima Agencije za ugljikovodike gdje je potvrđeno kako za godinu dana započinju istražni radovi na bušotinama s ciljem eksploatacije geotermalnih izvora.

– Vinkovačka geotermalna priča ide u jako dobrom smjeru i ukoliko završna istraživanja potvrde ono što su dosadašnja mjerenja pokazala, vrlo brzo krećemo s planiranjem projekata koji će rezultirati velikim uštedama kada je toplinska energija u pitanju, kako za sama domaćinstva tako i u pogledu gospodarstva i poljoprivredne proizvodnje, istaknuo je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić na svom Facebook profilu.

Geotermalni izvori predstavljaju gotovo savršeni te neograničeni i potpuno obnovljivi izvor energije jer ne ovisi o atmosferskim utjecajima poput količine padalina, broja sunčanih sati i/ili brzine vjetra.

– Uspjehom ovog projekta u konačnici ostvarujemo smanjenje troškova energije i ugljičnog otiska, a ujedno povećavamo energetsku neovisnost odnosno otpornost na posljedice klimatskih promjena, ali i na globalne krizne šokove koji utječu na dostupnost i cijenu energenata, tvrdi Romić.

Uz razvoj solarnih potencijala i planiranje proizvodnje energije iz vodika, ovo je još jedan važan korak prema potpunoj zelenoj tranziciji i razvoju energetske samoodrživosti našega grada.

Preliminarna istraživanja koja su obavljana prije više desetljeća, ali i proteklih godina, samo su s novim tehnologijama potvrdila ono što svi već znamo, naš kraj bogat je resursima za kojima vape mnogo razvijene države svijeta od nas.