Vinkovci šesti hrvatski grad po ulaganju u obrazovanje mladih

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku vidljivo je kako je u akademskoj godini 2021./2022. na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj bilo upisano 154.894 studenta. Od ukupnog broja studenata 81,3 posto bilo je upisano na fakultete, 13 posto na veleučilišta i 3,9 posto na visoke škole, dok je 1,8 posto upisalo umjetničke akademije.

Na redoviti studij bilo je ukupno upisano 72,6 posto, a na izvanredni studij 27,4 posto studenata. Ono što je posebno zanimljivo za naš grad je usporedba broja studentica i studenata u odnosu na broj stanovnika, po kojoj se Vinkovci nalaze na 8. mjestu od svih hrvatskih gradova s 48 upisanih studenata na 1.000 stanovnika.

Valja podsjetiti i kako se Vinkovci s 320 tisuća eura (2,4 milijuna kuna) usmjerenih na studentske i učeničke stipendije, nalaze u krugu gradova koji najviše ulažu u obrazovanje mladih ljudi, točnije, nalaze se na 6. mjestu među hrvatskim gradovima. Tako je stipendijske ugovore za akademsku odnosno školsku 2022./2023. godinu potpisalo ukupno 315 vinkovačkih studenata i 60 srednjoškolaca.

Na natječaj za gradske stipendije mogli su se prijaviti redovni studenti nakon upisane druge godine studija, a pravo na iznos od 700 kuna mjesečno kroz period od deset mjeseci ostvarilo je 315 studenata. Pravo na učeničku stipendiju u školskoj 2022./2023. godini u visini od 300 kuna mjesečno ostvarilo je 60 učenika.

Same potpore nisu jedini način ulaganja u razvoj obrazovanja. Naime, u gradu na Bosutu u ovom trenutku mladi imaju na raspolaganju preddiplomske stručne studije drvne tehnologije i računarstva koji su pokrenuti u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije i FERIT-om, nedavno je potpisan i sporazum o suradnji s Veleučilištem Baltazar, a Grad srednjoškolcima financira i pripreme za maturu.