Vinkovci sjedište novog Doma zdravlja VSŽ! Ukinuti domovi zdravlja Vukovar, Vinkovci i Županja!

IZVOR: VSŽ

Kao što smo već izvijestili, danas je održana sjednica Županijske skupštine. Među čak je 29 točaka Dnevnog reda, tema je bilo svakojakih; od javnih potreba u kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi, prijedloge raspisivanja javnih poziva unaprjeđenja poljoprivrede i ruralnog razvoja te poticanja razvoja poduzetništva.

Ono što je najzvučnije bilo na današnjoj Skupštini, svakako je vijest kako se ukidaju domovi zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji te se pravi jedna institucija koja će imati sjedište u Vinkovcima. U praksi malo toga će se promijeniti, ali umjesto plaće za tri ravnatelja, plaća će se isplaćivati samo jednom, odnosno jednoj. Naime, odlukom većine, dosadašnja ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić imenovana je privremenom ravnateljicom, uz obrazloženje „s obzirom na svoje dugogodišnje pravno iskustvo i iskustvo upravljanja Domom.”

– Ono što je važno komunicirati prema javnosti je da će samo uprava biti centralizirana, dok će obujam zdravstvenih djelatnosti i usluga i dalje biti na istim mjestima na kojima su se dosad pružali, u skladu s Mrežom, tako da neće biti problema u organizaciji pružanja usluga stanovnicima, odnosno onima kojima su te usluge potrebne, istaknuo je pročelnik Mario Adamović.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o mjerama poticanja razvoja poduzetništva na području županije, a ukupan iznos sredstava i ove će godine iznositi 340 tisuća eura, dok će poduzetnici moći ostvariti pravo na pojedinačnu potporu od 700 do 7 tisuća eura, uz sufinanciranje do 70%.

– Ono što je najvažnije reći je da obrt, poduzeće i svi drugi prihvatljivi prijavitelji moraju imati sjedište u našoj županiji, ne smiju imati poreznog duga prema državi te dugovanja prema županiji, moraju imati barem jednog zaposlenog i moraju biti registrirani najmanje godinu dana prije raspisivanja javnog poziva. Prihvatljive aktivnosti će biti navedene u javnom pozivu, a to je kupnja nove opreme, alata za rad, edukacije. Kao i prošle godine, informatička oprema neće biti prihvatljiva aktivnost, ali sredstva će se dodjeljivati za nove programe, softvere i nadogradnju mrežne stranice, istaknula je resorna pročelnica Marija Budimir.