VINKOVCI Tehnološki park ključni čimbenik u obuci radnika za projekt vrijedan 100 milijuna eura!

U Tehnološkom parku Vinkovci d.o.o. – u okviru kojega djeluje i Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije – predstavnici tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. (OiV) su predstavili veliki nacionalni projekt, vrijedan preko 100 milijuna eura, koji podrazumijeva izgradnju 5.300 kilometra optičke mreže na području cijele Hrvatske do 2025. godine.

U ovom izrazito vrijednom projektu koji će brzi internet dovesti u sve domove, veliku će ulogu imati Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, jedini takvoga tipa u Hrvatskoj, u kojem su odrađena već četiri ciklusa obuke i osposobljeno 50 osoba za rad na ovakvim poslovima. Tehnološki park Vinkovci s edukacijama koje provodi u okviru Edukacijskog centra nameće se kao prirodni partner za obuku budućih radnika potrebnih za provedbu ovog velikog projekta.

Nositelj projekta „Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI)“ je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, sufinanciran je sredstvima EU s 85%, a vrijedan preko 100 milijuna eura što potvrđuje značaj investicije u Hrvatskoj čija je dostupnost mreže posljednjih godina prilično nisko rangirana među europskim zemljama zbog čega se i iznalaze ovakvi modeli sufinanciranja.

– Pod izgradnjom nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI) podrazumijeva se izgradnja svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima. Tu prije svega mislim na udaljena područja koja nisu u fokusu telekom operatera, a koja će im postati zanimljiva kada izgradimo svu potrebnu infrastrukturu kako bi oni mogli osigurati priključke i brzi internet krajnjim korisnicima. Izuzetno mi je drago što ovako veliki projekt možemo predstaviti u Vinkovcima, gdje djeluje jedini centar za obuku kadrova za rad na svjetlovodnim mrežama u državi. Posla će, dakle, biti jako puno u narednom periodu i trebat će nam ljudi koji će ga moći odraditi te je sinergija s vinkovačkim centrom za obuku od velike obostrane koristi – objasnio je Tomislav Ignjačić, rukovoditelj Ureda za projekte financirane EU sredstvima u tvrtki Odašiljači i veze, zadužen za provedbu ovoga projekta.

Prezentaciju strateškog projekta izgradnje nacionalne optičke infrastrukture OiV je proveo u organizaciji Tehnološkog parka Vinkovci pod čijim okriljem djeluje vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije i uz suradnju stanara Tehnološkog parka Vinkovci, tvrtku Dacta d.o.o. te Grada Vinkovaca.

Direktor Tehnološkog parka Josip Gilja:

– Ova prezentacija poslužila je prije svega kako bi gospodarstvenici iz čak četiri slavonske županije dobili informacije o provedbi projekta. Također, ovom prigodom u Tehnološkom parku Vinkovci svi prisutni su mogli pogledati izložbu opreme i alata koji se koriste u montiranju optičkih instalacija, ali i poslušati predstavnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su održali radionicu na kojoj je govora bilo o načinu na koji poduzetnici mogu povlačiti sredstva za prekvalifikaciju onih djelatnika koji nisu kvalificirani za rad na ovakvim poslovima iz tvrtke.

Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije otvoren u Vinkovcima u siječnju ove godine na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci. Edukacija i treninzi kojima se polaznici educiraju o izgradnji svjetlovodnih mreža i vodova, spajanju svjetlovodnih niti, dijagnostici na svjetlovodnim mrežama i vodovima te projektiranju svjetlovodnih mreža i vodova.