VINKOVCI Vladajući odobrili 820 tisuća eura za sufinanciranje vrtića; izostala podrška oporbe!

FOTO: Ivan Valentić

Vinkovački vrtići, što gradski, što privatni, na raspolaganju će ove godine imati više od 820 tisuća eura, odlučili su danas gradski vijećnici. Doduše, ne svi, ali većina, pa je odluka usvojena.

Sufinanciranjem gradskih vrtića roditelji ne plaćaju punu cijenu, čime im ostaje više novaca na raspolaganju u kućnom proračunu, hvalili su se vladajući istaknuvši kako je i subvencijama Vlade RH otvoren prostor za rast plaća djelatnika u privatnim vrtićima.

U raspravi po ovoj temi, odnosno nedostatnim prostorima u vrtićima, aktivirali su se DP-ovac Josip Krpan koji je pitao jesu uzrok popunjenih vrtića „djeca Nepalaca”, dok je nezavisni Goran Kajkić vladajuće optužio za nerad po ovom pitanju s obzirom kako nije izgrađen niti jedan novi vrtić od raspada Jugoslavije.

– Nije mi poznato da iti jedan grad u Hrvatskoj ima veći broj privatnih od javnih vrtića. Sve ove godine što ste izdvajali za privatne vrtiće, mogli ste tim novcima izgraditi nekoliko javnih vrtića, stava je bio Kajkić.

Vladajući su naglasili kako u Vinkovcima imamo 15 vrtića (7 javnih i 8 privatnih) s 1.240 vrtićkih mjesta koje Grad sufinancira.

– Mogli smo kao neki gradovi naše veličine financirati 3-4 vrtića i roditeljima djece koja idu u te vrtiće omogućiti da ništa ne plaćaju, ali bi onda svi ostali plaćali puno skuplje, naglasio gradonačelnik Ivan Bosančić.