VINKOVCI Zasađeno novih 280 stabala na omiljenim vinkovačkim okupljalištima

IZVOR: Grad Vinkovci

Sadnice hrasta, javora, lipe, jasena i drugih drvnih vrsta posađene danas u svim gradskim naseljima kroz nekoliko godina pravit će hlad Vinkovčankama i Vinkovčanima u vrućim ljetnim mjesecima. Ovakvim aktivnostima sada je zasađeno 280 stabala na vinkovačkim ulicama i u parkovima, a kroz dva proljetna i jesenska ciklusa grad će tako dobiti više od 700 mladih stabala na 14 gradskih lokacija.  

– Zeleni, čisti i zdravi Vinkovci su prekrasna priča koju svakodnevno živimo zajedno s našim sugrađanima, a u slučaju sadnje stabala posebno vesele pohvale koje smo zaslužili od onih za koje sve ovo i radimo, naših najmlađih koji nisu mogli odoljeti da ne ispitaju što se to događa uz njihova igrališta. I to je ono najvažnije, vidjeti djecu vani kako se igraju, druže i žive zdravim načinom života. U današnje vrijeme, kada tehnologija zbog prekomjernog korištenja u jednom dijelu postaje problem, naročito kod djece i mladih, iznimno je važno osigurati sadržaje koji će ih privući i odmaknuti od ekrana, bilo da se radi o dječjim i sportskim igralištima, ovakvim mjestima za zajednička druženja ili nečemu trećem, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Stabla su posađena u okviru projekta „Zelene oaze“ koji je financiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80 posto, a riječ je o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti preko 190 tisuća eura kojim će se ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališta s ukupno 280 stabala i ukrasnog zelenila te izgraditi sjenice sa stolovima i klupama koje će građani koristiti za druženje i odmor.

Na ovaj način će se na najomiljenijim vinkovačkim mjestima okupljanja, ponajprije uz dječja igrališta, izgraditi prostor gdje će roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i u ugodnim uvjetima porazgovarati i družiti se dok se djeca igraju. Stabla će osigurati hlad za ljetnih vrućina, a sjenice će poslužiti i za zaštitu od sunaca i kao mjesto gdje se djeca mogu skloniti u slučaju kiše.