NEKA VIDE DA NAS IMA Prisegnulo novih 16-ero državljana Republike Hrvatske

FOTO: PU vukovarsko-srijemska

U prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Vinkovcima, uz intoniranje hrvatske himne, po četvrti puta od stupanja na snagu Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege (14. listopada 2021. godine) organizirano je davanje svečane prisege te su uručena rješenja o stjecanju hrvatskog državljanstva na području spomenute policijske uprave  i pripadajućih policijskih postaja koje imaju upravne poslove.
 
Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli.

Postupak davanja svečane prisege osobe koja stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem propisan je odredbama Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege, koji je objavljen u „Narodnim novinama“ broj 108/21. i stupio na snagu 14. listopada 2021. godine. Sukladno Pravilniku, tekst svečane prisege osobno izgovara i potpisuje osoba koja daje prisegu:


 
„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona, te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.“
 
Voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca Mandica Mendeš zajedno s voditeljicom Odjela za državljanstva i statusna pitanja stranaca Marijom Osrečki je svima još jednom čestitala, te istaknula kako „imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske“.