Vinković: Sljedeća godina bit će u znaku velikih investicija u obrazovanju i predškolskom odgoju

– Sljedeća godina u Vinkovcima bit će u znaku velikih investicija i podizanja standarda u obrazovanju i predškolskom odgoju, očekuje nas izgradnja novog vrtića na Vašarištu te dogradnja vrtića Naša radost i Stribor, u završnoj fazi je i projektiranje vrtića Vladimir Nazor, a sve je spremno i za prijavu na dugo najavljivani natječaj za dogradnju osnovnih školanajavljuje pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković.

U sljedećoj godini spomenuti odjel računaju na 19 milijuna eura (143 milijuna kuna), što je gotovo 38% od ukupne proračunske mase Grada Vinkovaca. Pročelnica Vinković objašnjava kako u taj iznos ulaze godišnji troškovi Dječjeg vrtića Vinkovci, sedam gradskih osnovnih škola i srednje glazbene škole, ali i sredstva potrebna za realizaciju svih onih velikih projekata koji su pred njima.

– Osim već najavljenog projektiranja, a vjerujemo i početka izgradnje novog vrtića te dogradnje dvaju već postojećih objekata za koja je osigurano sufinanciranje iz NPO-a, u završnoj je fazi i projektiranje novog vrtića Vladimir Nazor, a čija bi se izgradnja trebala financirati iz ITU mehanizma. Ovakvi značajni kapitalni projekti koji su financijski “teški” realizirati se mogu isključivo uz sufinanciranje iz drugih izvora, što nam ostavlja mogućnost preusmjeravanja proračunskih sredstava prema drugim programima i aktivnostima, usmjerenima prema našim građanimanapominje Vinković.

U iščekivanju su, dodaje, dugo najavljivanog natječaja za dogradnje osnovnih škola čime bi bili još jedan korak bliže ostvarenju cilja da učenici u svim vinkovačkim osnovnim školama nastavu pohađaju u jednoj smjeni i imaju osigurane tople obroke. Prema najavama, postoji i mogućnost realizacije sredstava za izgradnju školskih sportskih dvorana, konkretno osnovnih škola Ivana Mažuranića i Nikole Tesle za koje je spremna i projektna dokumentacija.

– Izgradnja školskih sportskih dvorana značila bi puno, kako za sport u gradu odnosno povećanje prostornih kapaciteta za sportske klubove, tako i za veće mogućnosti bavljenja sportom za djecu i mlade. Ne smijemo zaboraviti ni fotonaponske elektrane koje će biti postavljene na tri objekta osnovnih škola i tri energetski obnovljena objekta Dječjeg vrtića. Do tada planiramo adaptirati i opremiti školsku dvoranu Osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića i Josipa Kozarca, a započet ćemo i sljedeću fazu u izgradnji i dogradnji Osnovne škole Nikole Tesle odnosno krećemo s izgradnjom igrališta za potrebe te školedodaje Vinković.

Na obnovu duže vremena čeka i zgrada Osnovne škole Bartola Kašića za čiju će sanaciju biti potrebno izdvojiti oko 133.000 eura (milijun kuna), uz napomenu kako je najproblematičnije krovište koje će zahtijevati najopsežnije radove. Kada je Vinkovačko Novo Selo u pitanju, naglašava Vinković, u planu je i izmjena projektne dokumentacije odnosno preprojektiranje nove zgrade škole kako bi se pronašla mogućnost fazne/etapne gradnje koja postojećim projektom nije moguća. Cilj je otvoriti mogućnost sufinanciranja i iz drugih izvora kako bi se što prije počelo s procesom gradnje te kako bi u konačnici u ovom dijelu grada imali ekonomski održiv objekt.

– U narednoj godini stavili smo naglasak i na aktivnosti i programe mladih. Stoga smo povećali sredstva za rad udruga koja okupljaju mlade te provode aktivnosti i programe s mladima i za mlade jer najsigurniji put kako doprijeti do mladih ljudi upravo su oni sami, mladi najviše vjeruju mladimazaključuje Andrea Vinković.

Kada je pak o socijalnoj skrbi riječ, napominje, u idućoj godini planirana su sredstva za nabavku prehrambenih artikala i higijenskih potrepština za socijalnu samoposlugu, a proširen je i kriterij umanjenja cijene smještaja djece za 30% u Dječjem vrtiću Vinkovci na obitelji koje koriste dječji doplatak. Dosadašnji projekti, kao Vrijeme užine, Pomoćnici u nastavi i vrtiću te nezaobilazni Zaželi, čiji se nastavak očekuje uskoro, nastavljaju se i iduće godine. Nastavljaju se i među roditeljima odlično prihvaćeni programi potpora učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola, vaučera za kupnju školskog pribora svim osnovnoškolcima, učeničkih i studentskih stipendija te naknade roditeljima novorođenih beba.