Vinske priče Srijema drugi put u Splitu

Vinske priče Srijema – Split, FOTO: Mario Alajbeg

Kad vinska radionica započne s pričom o mirisima duda, srijemskim rijekama na kojima su i najiskusniji veslači dobili žuljeve, obnovljenim dvorcima u kojima su danas atraktivni muzeji, slikovitim prikazima pitomih pejzaža…, tada znate da ćete dobiti kompletan doživljaj, jer kako odijeliti eno-gastro iskustvo od onog turističkog?! I odmah ćete poželjeti otputovati u miran Srijem na vinorodne padine Fruške gore, a da još niste ni popili prvi gutljaj vina.

Vinske priče Srijema – Split, FOTO: Mario Alajbeg

Tako izgledaju već tradicionalne Vinske priče Srijema, degustacijske radionice u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Ovaj put u Splitu, a to je drugo predstavljanje u ovom gradu, uz najfinije zalogaje iločkog hotela Dunav s Michelinovom preporukom, degustiralo se sedam bijelih vina iz šest srijemskih vinarija.

Vinske priče Srijema – Split, FOTO: Mario Alajbeg

Za piće dobrodošlice osvježavajući, lagan i pitak Čobankovićev pjenušac extra brut, dobar uvod u nježan Rajnski rizling iz 2020. vinarije Papak, prekrasan Sauvignon bijeli iz 2021. vinarije PZ Trs i odličnu mineralnu Buhačevu Graševinu Liska iz 2021.

Vinske priče Srijema – Split, FOTO: Mario Alajbeg

Slijedili su poznati Pinot sivi iz 2021. ponovo iz vinarije Čobanković, snažnija Dragunova polusuha Graševina iz 2021. i za kraj Traminac Principovac iz 2019. Iločkih podruma.

Nježna, lagana, mineralna vina sljubljuju se s laganima jelima, vina svijetlih boja savršeno se kombiniraju uz jela jednakih nijansi poput paštete od sira i medvjeđeg luka u košarici od tijesta s potpisom hotela Dunav, ali i svijetlim dalmatinskim rižotima s kozicama. Vina punijeg tijela, intenzivnijih boja poput Dragunove graševine sljubljuju se sa začinjenijim jelima poput slavonskog kulena ili dalmatinskog tingula, dok Traminac Principovac savršeno ide uz slatke zalogaje – otkrila je nekoliko trikova poznata splitska sommelierka Kristina Jukić, koja je uz direktoricu TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujanu Bušić Srpak i vlasnicu hotela Dunav Željku Kovčaliju, sudionike radionice povela na emotivno putovanje Srijemom.

Željka Kovčalija, Rujana Bušić Srpak, Blanka Čabrić, Kristina Jukić, FOTO: Mario Alajbeg

Dodala je kako se ugodno iznenadila iznimnom kvalitetom vina i modernim pristupom srijemskih vinara, ali i odličnim odnosom cijene i kvalitete te se nada kako će se barem dvije tri etikete naći i u prestižnim dalmatinskim restoranima i vinskim barovima, jer ova vina to svakako zaslužuju.

– Vina srijemskog vinogorja najljepša su pozivnica da nas posjetite i uživate u mirisima i okusima Srijema i Slavonije. Priliku imate već 10. i 11. lipnja za vrijeme četvrtog Festivala traminca u iločkom hotelu Dunav. A već 2. srpnja, u prekrasnim vinogradima na najistočnijem vinorodnom položaju Radoš, na imanju obitelji Papak, očekuje vas tradicionalni Pjenušavi srijemski doručak na kojem sudjeluju najpoznatiji iločki vinari – naglasila je Rujana Bušić Srpak.