Više od polovice građana pije „žesticu”, najpopularniji likeri i rakija!

FOTO: Ilustracija

Magazin Ja trgovac izvijestio je danas naciju o rezultatima ankete provedene na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 16 godina koji su pokazali da 56 posto anketiranih pije jaka alkoholna pića, pri čemu su najpopularniji likeri i rakija.

Najpopularnija vrsta jakih alkoholnih pića su likeri koje najčešće pije 35 posto hrvatskih građana, dok je na drugom mjestu rakija s 23 posto. Slijede džin s 15 posto, viski s 11 posto, votka s 10 posto, dok su rum i tekila zabilježili udjele od dva, odnosno jedan posto. Preostalim vrstama jakih alkoholnih pića pripalo je nešto ma je od tri posto udjela.

Na pitanje piju li češće „čista” jaka alkoholna pića ili ih radije miješaju sa sokom ili drugim pićima, 63 posto ispitanika je prednost dalo samostalnoj varijanti, dok 37 posto konzumenata preferira mikseve.

Istraživanje je pokazalo i da najveći broj hrvatskih građana, njih 53 posto, „žesticu” pije kod kuće, dok izvan kuće (kafić, restoran) najčešće pije njih 29 posto, dok je 18 posto sudionika ankete navelo da jaka alkoholna pića podjednako konzumiraju i kod kuće i izvan nje. Živjeli!