Više od polovice poginulih u prometnim nesrećama nije koristilo sigurnosni pojas!

FOTO: PU vukovarsko-srijemska

U proteklih tjedan dana dogodilo se pet prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo šest osoba; četiri vozača osobnih vozila, vozač traktora koji nije odgovoran za nesreću te djevojčica na koju je naletio teretni automobil.

Inače, u prvih sedam mjeseci 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 165 osoba, što je 13 osoba ili 8,6 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (152 poginule osobe).

Policijska uprava vukovarsko-srijemska, pak, zabilježila je kako je u prvih sedam mjeseci 2021. godine u sedam prometnih nesreća smrtno stradalo sedam osoba, a u istom razdoblju 2020. godine zabilježeno je također sedam prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo deset osoba.

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su: upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (zavoj, smanjena vidljivost, noć.). Prema vrstama nesreća radilo se o slijetanju s kolnika, naletu na pješaka i bicikliste kao i nepropisnom i krajnje neopreznom isključivanju iz prometa prilikom čega su smrtno stradale čak dvije osobe.

Iz PU vukovarsko-srijemske osjetili su potrebu ponovno upozoriti sve vozače na sljedeće:

– prilikom vožnje na prvom mjestu budite maksimalno koncentrirani na promet koji vas okružuje;
– ne koristite mobitel tijekom vožnje;
– vozite na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred vas;
– poštujte dopuštena ograničenja brzine, prilagodite brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.);
– ne ulazite u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno;
– ne izlazite na kolnik s tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima;
– ne krećite se bezrazložno pretjecajnom trakom na autocesti.

Za naglasiti je i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa osoba koje su naposljetku preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6 % nije koristila sigurnosni pojas. U prvih šest mjeseci 2021. godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56,4 % (odnosno više od polovice) nije koristilo sigurnosni pojas.