VJEROVALI ILI NE Neposredni akteri akcije tek ove godine uvršteni u službeni državni protokol u Borovu Selu!?!

Preživjeli pripadnici Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci i neposredni akteri akcije u Borovu Selu

Vjerovali ili ne – i to se dogodilo! Punih 31 godinu nakon zločina u Borovu Selu u službenom su se državnom protokolu po prvi put (!?!) našli i neposredni sudionici akcije, preživjeli pripadnici Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci. Na komemorativnom skupu pojavili su se pod okriljem nedavno osnovane Udruge hrvatskih branitelja „Dvanaest redarstvenika”.

– Dosad smo punih trideset godina, ne znam iz kojih razloga, bili na margini događanja, dok su se po Borovu Selu naslikavali kojekakvi samoreklameri koji toga dana nisu bili ondje, a na tom tragičnom događaju i na žrtvi naših prijatelja izgradili su velike karijere. Ali, njima na čast… – kaže Ivica Vranjić, pripadnik Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci koji je 2. svibnja 1991. godine osobno pregovarao s lokalnim šerifom Jovicom Vučenovićem o izvlačenju ostalih pripadnika njegove jedinice iz obruča u središtu Borova Sela.

– Danas nam je srce stvarno veliko, neskromno smatram da nam je i prijašnjih godina bilo mjesto u prvim redovima protokola u Borovu Selu gdje su pred našim očima krvarili i iskrvarili naši prijatelji, naših 12 nikad zaboravljenih heroja. Neka im je vječna slava i hvala! A hvala i portalu Vinkulja.hr na jedinoj pravoj istini o događaju u Borovu Selu koja je iznesena u dokumentarnom filmu što je svakako pomoglo u rasvjetljavanju nekih važnih činjenica, ali i da nas napokon primijete i uvrste u današnji službeni protokol – dodao je Vranjić.

Posrijedi je uistinu potresno svjedočenje šestorice preživjelih hrvatskih redarstvenika koji su 2. svibnja 1991. preživjeli pakao Borova Sela. O tom tragičnom događaju u dokumentarcu produciranom i publiciranom prošle godine, na okruglu obljetnicu tragičnog događaja koji je praktički označio početak Domovinskog rata, za naš portal uz Ivicu Vranjića govorili su još: Josip Vincetić, Franjo Levaković, Mile Plivelić, Zlatko Ereš te zapovjednik voda Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci Ivica Andabak.

Film Trideset godina kasnije – prava istina o Borovu Selu može pogledati OVDJE.