Vježba „UNIOR 2021”; sustav civilne zaštite spreman, operativne snage osposobljene i uvježbane!

UNIOR 2021“ naziv je terenske vježbe operativnih snaga civilne zaštite kojom je danas provjerena osposobljenost i uvježbanost djelatnika pravne osobe „UNIOR d.o.o.“ Vinkovci (nekoć Dalekovoda) i operativnih snaga sustava civilne zaštite u gašenju požara, spašavanju, pružanju prve pomoći, zbrinjavanju ozlijeđenih i sanaciji navedene lokacije.

U današnjoj vježbi simulirani su požar i eksplozija plinske stanice, požar trafostanice, gašenje požara, zatvaranje plinske mreže, gašenje naponske mreže, pružanje prve pomoći ozlijeđenim osobama, te koordinacija i zajedničko djelovanje operativnih snaga.

– Jako je bitno održavati ovakve vježbe zato jer i kod nas, kao i u svakoj industriji, konstantno prijeti nekakva opasnost od požara koji nas nikada neće pitati jesmo li spremni za njega ili nismo. U svakom trenutku moramo biti spremni, pažnje nikada dosta, a ovakve vježbe su ogledalo i naše, ali i spremnosti naših službi na koje računamo kada dođe do ovakve neprilike – rekao je Matej Lajtman, direktor tvrtke UNIOR.

A službe su pokazale spremnost! I nije tu stvar općega dojma, nego – štoperice. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci na mjesto nesreće stigli su za 5 minuta i 50 sekundi, djelatnici Hitne pomoći za sedam minuta i 15 sekundi!

– Akcija je vrlo uspješno provedena, pratio sam cijelo vrijeme tajming i zaista sam impresioniran brzinom reakcije naših službi. Čestitke svim sudionicima ove akcije upriličene u poduzeću koje se nalazi praktički u srcu grada. Nadamo se da se ovakva situacija nikada neće dogoditi, ali sam sretan zbog spoznaje da smo na nju spremni – naglasio je župan Damir Dekanić koji je nazočio ovoj vježbi provedenoj temeljem njegove Odluke i u kojoj je sudjelovalo 50-ak pripadnika sustava civilne zaštite.