VK SUGRAĐANIN “Ide Petar k’o orkanski vjetar…”

Petar Bručić u dresu zagrebačkog Dinama FOTO: arhiv SN/Radiša Mladenović

PIŠE: Vladimir Rubić

Duga je tradicija vinkovačkog sporta, u mnogim granama. Ovaj grad podignuli su mnogi nogometaši, odbojkaši, rukometaši i sportaši iz drugih raznih sportskih disciplina. Jedan od značajnijih iz naše okoline je svakako i Petar Bručić, nogometaš. Rođeni Jarminčanin. O tom nogometnom znalcu ispisane su mnoge sportske stranice, a legendarni trener, pokojni Otto Barić, izjavio je “da korisnijeg igrača za momčad nije trenirao”.

– Bile su to lijepe godine mladosti, želje za dokazivanjem. Nogomet je tada bio igra iz zadovoljstva i ljubavi, bez velikih novaca i raskoši – istaknuo je Perek.

Petar Bručić (čuči drugi slijeva) za vinkovački Dinamo (od)igrao je tri sezone

Karijeru je počeo u rodnoj Jarmini, da bi ga kao 18-godišnjaka zamijetili iz vinkovačkog Dinama. Kvalitetom je odskakao, pa se ovaj samozatajni momčić nakon tri godine otisnuo među velikane tadašnje lige, u zagrebački Dinamo.

Bručić je bio važan kotačić u osvajanju Dinamove šampionske titule 1982. godine FOTO: arhiv SN/Radiša Mladenović

Porijeklom Zagorac, kao i većina Jarminčana, ostavio je duboki trag u Maksimiru. I to u generaciji Cice Kranjčara i ostalih znalaca nogometne igre toga vremena. U Dinamu je igrao sedam godina. Tijekom kojih je bio osvajač prvenstva bivše države 1982. godine, uz prethodno osvajanje Kupa. Pero je bio jedan od glavnih kotačića pobjedničkog maksimirskog stroja predvođenog Ćirom Blaževićem. „Ide Petar k’o orkanski vjetar…”, klicao mu je legendarni radijski komentator Ivo Tomić koji je svojim osebujnim stilom nezaboravne radijske prijenose odrađivao u rimi.

– U to vrijeme se moglo ići izvan države tek poslije navršenih 28. godina, ali dočekao sam i ja taj trenutak. Na poziv trenera Otta Barića stigao sam u Beč, u Rapid – prisjetio se naš sugovornik.

Bile su to lijepe i uspješne godine. Osvojio je dva naslova prvaka i četiri Kupa, te dva Superkupa. Stigao je s Rapidom i do finala Kupa pobjednika kupova 1985. godine u kojem nije igrao zbog žutih kartona. Možda je i zbog toga Rapid izgubio finale od Evertona odigrano u Rotterdamu?

Pero je u Rapidu za života stekao status legende. I dandanas za svaku značajniju utakmicu Bečana uredno ga pozivaju u svečanu ložu, rezerviranu za VIP goste. Vrlo rado odlazi susresti se sa starim prijateljima, Hansom Kranklom i ostalima. Koliko je to ozbiljan klub, izražavaju poštovanje prema bivšim igračima koji su udarili temelje razvoja kluba. Mogli bi i mi nešto naučiti.

Perek (u sredini) s legendarnim nogometašima Hansom Kranklom i Johannom Cruyffom IZVOR: privatni album

Perek danas živi mirnim životom u svojoj Jarmini, rado se sjećajući mladosti i lijepih nogometnih zgoda. Malo je koji igrač s ovih prostora odigrao toliko uspješnih međunarodnih utakmica kao Pero. Značajno mu je sjećanje kada je iz Jarmine prešao u tadašnji vinkovački Dinamo:

Bručić s kćeri Petrom i unukom Lukasom IZVOR: privatni album

– Na treninge sam putovao biciklom. Jednog dana zakasnio sam na trening. Trener je bio legendarni Cico Vukušić koji se ponio nekorektno zato što sam kasnio. Bio je kišni dan, pravdao sam se time, no on je nastavio po svome. Odradio sam trening i više nisam dolazio. Tadašnji članovi uprave nakon nekoliko dana dolaze k meni doma izgladiti situaciju. Rekao sam im istinu i razloge kašnjenja…

Da ne bi više kasnio, mladom i perspektivnom Bručiću sutradan su pred kuću dovezli novu Zastavu 750, popularnog Fiću. Radosti nije bilo kraja. Sretan je bio i kad su ga se za njegov 70. rođendan sjetili i iz Rapida… Na kućnu adresu stigao mu je dres kultnog bečkog kluba s prigodnim brojem 70 na leđima.

Iako je bio izvanserijski nogometaš, nikada nije igrao za reprezentaciju bivše države. Bio je, doduše, na širem popisu za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, odigranom 1982. godine. Generacija Safeta Sušića, Vahida Halilhodžića, Ivice Šurjaka, Ivana Gudelja, Velimira Zajeca… Gudelj je tada izabran u idealnu momčad prvenstva, iako je Jugoslavija rezultatski krahirala i odigrala samo tri utakmice. Selektor Miljan Miljanić zaboravio je Bručića. Kao i Cicu Kranjčara i Marka Mlinarića koji je tada igrao u formi života. 

Perek danas, naravno, rado prati Vatrene. Poslije Osijeka i Cardiffa ostaje žal…

– Malo sam razočaran, loši pasovi, duge lopte, igra bez ideje, evidentna nervoza. Žao mi je, ali borba ide dalje. Ne smijemo se predati. Naprijed, momci!