Vlada na račun VSŽ uplatila 7,2 milijuna eura za sanaciju srpanjskih olujnih nevremena

Na današnjoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika govora je bilo i o isplatama općinama i gradovima za hitnu sanaciju objekata nakon olujnih nevremena te Odluci Vlade RH o oslobađanju plaćanja zakupnine/naknade za poljoprivredno zemljište. Glede prihoda koji su dio državnog proračuna od 25% zakupnine, otpisuje se takva obveza za posjednike ili za poljoprivrednike koju su pogođeni ASK-om i/ili elementarnom nepogodom za drugu polovicu 2023. i cijelu 2024. godinu.

– Što se tiče zakupnine koja je prihod lokalnih i županijskog proračuna, poštujući njihov djelokrug, dali smo preporuku tom Odlukom da oslobode, uz jamstvo države da će im se tako izgubljena sredstva u korist poljoprivrednika koji su imali štete nadoknaditi u punom iznosu. Detalje i uputu ćemo poslati u sljedećih nekoliko dana. To vam je otprilike, prema nekim našim procjenama, gotovo sedam milijuna eura za državni proračun, ako uzmemo u razmatranje i našu obvezu financiranja gubitaka lokalnih i županijskog proračuna – nije propustila naglasiti ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je nazočila događaju. 

Nadalje, prema odluci Županijske skupštine VSŽ o kriterijima po kojima se ljude obeštetilo za nastalu štetu nakon olujnih nevremena, Vlada RH na račun Vukovarsko-srijemske županije prije 15-ak dana je uplatila 7,2 milijuna eura. Značajan dio općina i gradova do sada je poslao sve potrebne podatke kako bi se novac transferirao na njihove račune s kojih će biti plaćeni svi računi koji imaju isporučitelji građevinskog materijala.

– Još bi jednom istaknuo odličnu suradnju s JLS-ovima, zahvala Vladi na nikad bržoj reakciji i nadam se da će količina sredstava biti dostatna jer još uvijek nemamo konačni podatak. Ukoliko to ne bude tako, zatražit ćemo dodatnu pomoć – najavio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić istaknuvši kako postoje dva kriterija po kojima su zatražili sredstva i po kojima će transferirati novac.

– Prvi su potvrde za građevinski materijal koji ide u 100-postotnom iznosu, a drugi su usluge prilikom sanacije šteta na stambenim objektima. Po tom kriteriju će sredstva biti isplaćivana do 100%, dakle u onom iznosu koliko sredstava ostane nakon rješavanja prvog kriterija – zaključio je Dekanić.