Vlada objavila popis tvrtki koje su sudjelovale u obnovi Banovine. Gotovo 10% s područja naše županije gdje prednjače vinkovačke tvrtke!

Nema nikakvih zapreka da javnost zna tko je sudjelovao u obnovi nakon rata – izjavio je premijer Andrej Plenković izvijestivši javnost i o tome kako je dao nalog Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se sistematizira popis vezan za obnovu kuća nakon Domovinskog rata u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Navedeni popis je neselektivan, teško pregledan po pitanju osnovnih podataka i vlasničke strukture tih tvrtki tijekom obnove te uključuje sve poslovne subjekte koji su sudjelovali u obnovi – kako one savjesne, tako i one koje su profitirale na (ne)obnovi nakon Domovinskog rata. 

Naime, nedavni potresi na području Banovine na površinu su izbacili neviđenu aljkavost, neprofesionalnost i nestručnost kod brojnih ratom uništenih, obnovom obnovljenih te potresom ponovno uništenih kuća koji u toj kombinaciji čak ukazuju i na kriminal u procesu poslijeratne obnove toga područja. Stoga su stradali, ali i javnost opravdano tražili popis tvrtki koje su sudjelovale u toj obnovi. Nakon desetak dana otezanja u javnost je danas konačno izišao taj famozni popis tvrtki koje su sudjelovale u procesu obnove tog područja, a koji otkriva kako Vinkovci osim Vinkovačkih jeseni i Cibalije imaju još jedan brend kojeg dosad prosječni Vinkovčanin nije bio ni svjestan – građevince!

Naime, od 175 tvrtki/obrta koje se nalaze na spomenutom popisu njih čak dvanaest je (bilo) registrirano u Vinkovcima (uz to još i jedna u Novim Jankovcima te po dvije u Ivankovu i Vukovaru). To su, abecednim redom: AMM, Brukvica, Ditiramb, El-Tel-Friz, Eurco, Habitat, Kresić, Kulić-Invest, Mamić (Novi Jankovci), Planum građenje (Vukovar), Pranjić zidarski obrt (Ivankovo), Proljeće (Ivankovo), Triangl, Vuković Company (Vukovar), Watmont, Worker i Zidar.    

K tome, na popisu projektanata i nadzora – čija je odgovornost za utvrđenu šlampavost nemjerljivo veća od one koju imaju izvođači radova – nalazi se još pet tvrtki sa sjedištem u Vinkovcima te dvije sa sjedištem u Županji. To su, opet abecednim redom: GEOARH, Hevisto, Ivaniš projekt (Županja), Lapovci-građenje, Štekl (Županja), Tehnoprojekt i Toranj.

Na ukupnom popisu možda se krije još poneka tvrtka/obrt s ovog prostora, no iz dostupnih podataka nemoguće je sa sigurnošću tvrditi kako se radi baš o tvrtkama iz Vukovarsko-srijemske županije.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, doduše, ogradio se od mogućih pogrešnih unosa imena tvrtki projektanata, izvođača radova ili nadzora, jer je ”u programu obnove ratom porušenih stambenih objekata od početka obnove do danas sudjelovalo je više državnih tijela koja su provodila obnovu i stvarala elektronsku evidenciju podataka o obnovi”.

Državne institucije već su krenule s “češljanjem” svih spornih obnova, a nadamo se kako će i taj popis ugledati svjetlo dana, a odgovorni – odgovarati!