VLADA RH ODLUČILA Vukovarska bolnica nosit će ime po dr. Jurju Njavri

Vlada RH na današnjoj je sjednici prihvatila prijedlog o preimenovanju Nacionalne memorijalna bolnica Vukovar u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar.

– To je inicijativa hrvatski branitelja Vukovara i Ministarstva hrvatskih branitelja – informirao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dr. Njavro u vukovarskoj bolnici, tadašnjem Medicinskom centru Vukovar, počeo je raditi 1969. godine. Za vrijeme bitke za Vukovar i opsade grada bio je zapovjednik ratnog saniteta Općine Vukovar.

U javnosti je postao poznat kao legendarni kirurg i heroj vukovarske bolnice u kojoj je ostao do sloma obrane Vukovara, nakon čega je s dijelom hrvatskih branitelja i civila zatočen u srpskom koncentracijskom logoru u Sremskoj Mitrovici. 

Po izlasku iz zatočeništva aktivirao se u političkom životu; u Vladi Hrvoja Šarinića bio je ministar zdravstva, u Vladi Nikice Valentića bio je ministar za humanitarna pitanje, a u Vladi Zlatka Mateše ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Također, u dva navrata je, kao član Hrvatske demokratske zajednice, izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Dr. Juraj Njavro preminuo je 15. rujna 2008. godine.