VOĆARSTVO Država daje 600 eura po hektaru; evo koji su uvjeti!

Ilustracija/PEXELS

S obzirom na evidentan pad površina na kojima se uzgajaju voćne kulture, država je odlučila (ponovno) intervenirati. Naime, biljna proizvodnja u Republici Hrvatskoj predstavlja značajnu granu poljoprivrede, a njezin udjel u ukupnoj bruto poljoprivrednoj proizvodnji u 2022. godini iznosi 63% (Državni zavod za statistiku, 2023). Od ukupne korištene poljoprivredne površine voćnjaci čine 2,6%.

Posljednjih godina zapaženi su negativni trendovi u proizvodnji nekih voćnih vrsta na otvorenome, što se ponajprije odražava u padu površina, broja gospodarstava, prinosima po površinama, vanjskotrgovinskoj bilanci i s njom povezanoj samodostatnosti s obzirom na potrebe domaćeg tržišta, stoji u obrazloženju Ministarstva poljoprivrede koje je objavilo Nacrt Programa za proizvođače voća.

Cilj Programa koji će se provoditi ove i iduće godine jest sprječavanje daljnjeg pada proizvodnih površina, napuštanja proizvodnje od strane proizvođača s malim, ali pretežitim proizvodnim površinama na kojima se uzgajaju navedene voćne vrste i održavanje postojeće razine ukupne proizvodnje svježeg voća.

Prihvatljivi korisnici potpore su poljoprivrednici koji uzgajaju sljedeće voćne vrste: jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive, jagode, mandarine i klementine, kupine i maline i koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

Za potporu je prihvatljivo prvih 20 ha poljoprivrednih površina na kojima je korisnik potpore uzgajao voćne vrste iz točke 5. ovoga Programa u 2023. godini, a zbrajaju se one površine za koje je zadovoljena minimalno prihvatljiva površina po pojedinoj voćnoj vrsti.

Najmanja površina po jednoj vrsti voća prihvatljiva za potporu iznosi:

– jabuka, kruška – minimalno 1 ha svake vrste pojedinačno

– breskva i/ili nektarina – minimalno 0,5 ha

– marelica, trešnja, višnja, šljiva – minimalno 0,5 ha svake vrste pojedinačno

– jagoda, malina, kupina– minimalno 0,25 ha svake vrste pojedinačno

– mandarina, klementina– 0,25 ha (pojedinačno ili mješovito).

Maksimalni jedinični iznos potpore je 600 €/ha za površine prihvatljive za potporu.

Detalje ovog Nacrta možete pogledati OVDJE.