VOJNI ROK Požalili se da ih zovu u vojsku; evo koliko je poziva za vojne vježbe doista poslano!

Ilustracija IZVOR: MORH/ T. Brandt

Brojni muškarci diljem Hrvatske požalili su se kako su u zadnjih nekoliko dana dobili poziv za vojnu vježbu. Odmah treba razjasniti kako se ne radi o pozivu za služenje vojske, već o vježbama za pričuvu.

– Radi se o vježbi, pričuvni pripadnici Hrvatske vojske su pozvani na osmodnevnu vježbu. Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine uz određeno vrijeme, rekao je ovoga vikenda ministar obrane Ivan Anušić.

Ovo su gotovo uobičajene godišnje aktivnosti vojske, a u ovom posljednjem pozivu bili su obuhvaćeni oni koji pripadaju tzv. Zapovjedništvu Prve zagrebačke pješačke pukovnije.

Kako kažu iz MORH-a, uopće se ne radi o masovnim pozivima s obzirom kako će samo 26 razvrstanih pričuvnija u prvoj polovici ožujka bit pozvano na osposobljavanje. Riječ je uglavnom o dočasnicima i časnicima te nekolicini pričuvnih vojnika, pa ovakav poziv njima treba biti – najmanje iznenađenje.

Ovi pozivi stižu isključivo osobama koje su odslužile vojni rok ili imaju prethodno iskustvo u vojsci, a nisu stariji od 55 godina, koliko traje zakonska vojna obveza, piše Dnevnik Nove TV.