VRO MASLENICA Jedanaest pripadnika 5. GBR Sokolovi položilo je živote u obrani oslobođenog prostora!

IZVOR: Udruga veterana 5. gardijske brigade Sokolovi

Hrvatska danas slavi 31. godišnjicu VRO Maslenica, akciju vojnog naziva „Gusar“ koja je bila prekretnica Domovinskog rata. Iako je akcija dugo pripremana, bitka je započela na današnji dan 1993. godine s početkom u 6 sati, a kroz naredna 72 sata oslobođena su 92 četvorna kilometra zadarskog zaleđa, Masleničkog ždrila te zrakoplovna luka Zemunik.

Uspješnim provođenjem akcije, sjever i jug Hrvatske napokon su kopneno spojeni što je bilo presudno za sve buduće akcije. Iako je akcija službeno okončana 27. siječnja 1993. godine, bitke su trajale sve do ljeta s obzirom kako se okupatorska srpska strana nije mirila s ovim, za njih, nemjerljivim gubitkom.

A upravo u  sprječavanju takvih neprijateljskih namjera jedna od najzaslužnijih postrojbi je 5. gardijska brigada „Sokolovi“ čiji su pripadnici uspješno djelovali  u narednim mjesecima sa zadaćom organizacije obrane na prednjem kraju crte bojišta Smilčić – Kašić i Pridraga – Novigrad.

Smjenama postrojbi u narednim mjesecima, Sokolovi su uspjeli odbiti sve četničke napade i sačuvati povezanost hrvatskog sjevera i juga. Zahvaljujući ovoj postrojbi koja se po prvi put u ratnim uvjetima našla na ovom terenu, bojišnica je stabilizirana uz organizaciju aktivne obrane u Ravnim kotarima.

U uspješnom obavljanju ove zadaće 11 pripadnika postrojbe ugradilo je svoje živote sa hrvatsku slobodu. Njima u čast, danas u članovi Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi s članovima obitelji položili vijence i zapalili svijeće.