VSŽ Udrugama koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor dodijeljeno 9.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija 30. kolovoza raspisala je ponovljeni Javni poziv za (su)financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor Vukovarsko-srijemske županije za 2023. godinu, a korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu danas su dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti 9.000 eura. Najveći odobreni iznos je 1.950 eura, a najmanji 450 eura.

Na Javni se poziv prijavilo 12 udruga, od kojih je šest prošlo administrativnu provjeru koju je provelo Povjerenstvo za provedbu, provjeru i ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata, a to su: Lag Bosutski niz, Centar za socijalno poduzetništvo, savjetovanje i edukaciju Feniks te županijski klasteri proizvođača lubenica i povrća, proizvođača mesa i mesnih proizvoda, proizvođača orašastih plodova te proizvođača voća i voćnih proizvoda.

– Prednost učlanjivanja u klaster svakako je zajednička suradnja. Naprimjer, našim proizvodima opskrbljujemo pakete za umirovljenike i potrebite, a riječ je o velikom broju, i svake godine su potrebe sve veće, a mi imamo siguran otkup kobasica i kulenovih seka za navedene pakete što nam daje određenu sigurnost – rekao je Juraj Sabljak, predsjednik županijskog Klastera proizvođača mesa i mesnih proizvoda  koji okuplja više od 15 proizvođača, a dobivena sredstva iskoristit će za promociju i promidžbu jer, kako napominje, “što se više zna za proizvođače, veća će biti i potražnja”.

Klimatske promjene te velike količine padalina u proljeće utjecale su na proizvodnju orašastih plodova, a proizvođači izlaz vide u povlačenju europskih sredstava te potporama.

– Svaka potpora nam znači puno, pa tako i ova županijska. Nije riječ o velikim iznosima, ali nama su za promociju proizvoda, proizvođača i samog klastera itekako važna. Ove godine su na proizvodnju orašastih plodova utjecale i klimatske promjene, bilo je puno kiše i javile su se bolesti koje su naštetile plodu. Ljudi se trebaju prijavljivati za europska sredstva, i samostalno i preko klastera jer je to jedini izlaz. Ove je godine teška situacija, ali ja sam zadovoljan jer uvijek može gore – naglasio je Damir Sovar, predsjednik Klastera proizvođača orašastih plodova.

Za promicanje poljoprivrede i ruralnog prostora ukupno je osigurano nešto više od 11.500 eura, a prihvatljive aktivnosti bile su: razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, usluga/proizvoda u svrhu promidžbe poljoprivrede i ruralnog prostora, podizanje javne svijesti o važnosti poljoprivrede i ruralnog prostora i uslugama koje su dostupne u sklopu programa, provođenje programskih i drugih aktivnosti kojima se pridonosi ostvarivanju ciljeva Javnog poziva.

Javni je poziv rezultat želje za jačanjem međusektorske suradnje, odnosno suradnje s predstavnicima udruga koje zastupaju interese poljoprivrednog sektora, a sve s ciljem jačanja hrvatskog sela kao ključne kategorije gospodarskog rasta i razvoja ruralnog prostora.

– Važno je istaknuti da osim izravne proizvodnje podupiremo i projektne ideje, rad klastera, LAG-ova, uzgajivača voća i povrća i slično kako bi kroz njihove projektne ideje, koje su financirane županijskim sredstvima, oplemenili proizvodnju i u budućnosti dobili veću dodanu vrijednost – prisnažio je umjesto zaključka vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.