Vučedol – muzej s Oznakom europske baštine

FOTO: vucedol.hr

Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijeljena je Oznaka europske baštine (European Heritage Label). Veliko je to priznanje hrvatskim muzealcima, navedeno je ovim povodom iz Ministarstva kulture i medija.

Vučedolski muzej, čija je misija istraživanje, zaštita, prezentacija i interpretacija lokalnog identiteta, povijesti, kulture, umjetnosti, tradicijske, prirodoslovne i arheološke baštine istočne Hrvatske, ovo je europsko priznanje zaslužio upravo zbog svoje aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

U obrazloženju se među ostalim navodi i kako je muzej zadovoljio sve kriterije Oznake europske baštine, a posebno zbog toga što „ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici“, s ciljem doprinosa „boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine“.

Navedeno je i kako će uz svoje redovite aktivnosti „muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati svoju edukacijsku ponudu“, ali i nadalje „usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa“. Komisija je posebno vrednovala i činjenicu da je tijekom pandemije muzej  „povećao svoju prisutnost na društvenim mrežama i razvio svoju ponudu za online posjetitelje kroz virtualne šetnje, izložbe, kvizove i časopise”.

Veliko priznanje i važan dio mozaika u razvoju turizma istočne Hrvatske

Oznaka europske baštine inicijativa je Europske komisije koja se provodi u okviru programa Kreativna Europa, a dodjeljuje se lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.

Prvi hrvatski nositelj Oznake europske baštine od 2016. godine je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a od sada to prestižno europsko muzeološko i baštinsko priznanje za 2021. godinu nosi i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol. Ova oznaka zasigurno će doprinijeti razvoju turizma na istoku Hrvatske za što potencijala ne nedostaje, a priča će se dodatno zaokružiti realizacijom projekta Arheološki park Vučedol čija je vrijednost oko 118 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva Europske unije.

Inače, ovo prestižno izdanje ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec primit će na prigodnoj svečanosti koja će 13. lipnja biti upriličena u Bruxellesu.