Vukovar 1991 sanja naslov prvaka, Graničar i Bedem popravak jesenskog plasmana, a Vuteks Sloga ostanak u ligi

Epidemiološke mjere su malo olabavile, barem kada su u pitanju sportske aktivnosti. Ne sve, teretane još uvijek imaju lokot na ulaznim vratima, no nogometnim trećeligašima Nacionalni stožer civilne zaštite dopustio je početak priprema za proljetni nastavak sezone. Podrazumijeva se kako su ga akteri jedva dočekali.

Počeli smo, da. S dvadesetak dana zakašnjenja, trebali smo krenuti još 11. siječnja. Dečki su dobili program kondicijskog trenera koji su odrađivali u pretpripremnom razdoblju, ali individualni rad nastavljen je i nakon 11. siječnja, slali smo im program na tjednoj bazi. Kako je tko radio bit će uskoro vidljivo, ovaj tjedan napravit ćemo testiranje. Nabavili smo, naime, novi sustav za testiranje i praćenje igrača, tehnološki smo se podignuli, nadam se da ćemo i rezultatski ići prema gore – rekao je Dražen Pernar, sportski direktor Vukovara 1991.

Ambicioznost je vukovarski trećeligaš potvrdio i angažmanom novog trenera. Naravno da će Miroslav Bojko poduzeti sve da osvježena vukovarska momčad na proljeće bude u vrhunskom izdanju.

Otpustili smo Argentince Villanija i Benjamina, stigli su nam Argentinac Robaina i Kolumbijac Stevich koji su već registrirani. Dino Bognar i Kristijan Pavičić su na ulaznom pragu, sve je definirano, čekamo samo njihov raskid ugovora s Osijekom – informirao je još Pernar.

U dolasku je i Valentin Jara koji je trenutno ”negdje iznad Atlantika”. Posrijedi je krilni igrač s dvije putovnice, argentinskom i hrvatskom, koji stoga za Vukovar 1991 neće nastupati u statusu stranca, što je iznimno važno jer su Robaina i Stevich popunili inozemnu kvotu. Vukovarci su jesen završili na 4. mjestu…

Ambicije? Idemo na 1. mjesto. Dobije li Marsonia dvije zaostale utakmice bit će to teška misija, neki će reći čak i nemoguća. Ali, idemo pokušati – zaključio je Pernar.

Ima u vukovarskim redovima i materijala, i potencijala, svakako i kvalitete, tako da doista ništa nije nemoguće. Uzgred, provjerne utakmice protiv Cibalije (3. veljače) i Đakovo-Croatije (6. veljače) su otkazane (kao i pripreme u Baškoj Vodi), pa će prvi protivnik Bojkovim dečkima biti četvrtoligaš Otok, 10. veljače.

Županjski Graničar, sedmoplasirana momčad Treće HNL Istok, nije pretrpjela gotovo nikakve kadrovske promjene. Trener Dražen Ilić:

Nedostajat će nam Hodak koji zbog poslovnih obveza ne može pratiti ozbiljan radni proces, a stigao nam je Đuro Mišić, donedavni član Zrinskog iz Bošnjaka. S početkom priprema kasnimo kao i svi drugi, uvjeti su svima jednaki. Na prvom treningu nije bilo debelih, srećom ni ozlijeđenih, što je velika olakotna okolnost u ovom skraćenom pripremnom ciklusu. Želja nam je popraviti jesenski plasman i plasirati se u pretkolo Kupa Hrvatske – naglasio je Ilić čija će momčad u srijedu otvoriti seriju pripremnih utakmica protiv Vuteks Sloge, u subotu će Graničaru protivnik biti Tomislav iz Cerne, a u nedjelju BSK (sve tri utakmice bit će odigrane u Županji).

Novi trener ivankovačkog Bedema Mirko Godanj nije imao razloga za zadovoljstvo na prvom prebrojavanju u (n)ovoj godini. Suppiger, Vuksanović i Gazić su teže ozlijeđeni i pitanje je kada će se vratiti na travnjak, a kod Jagustina je upitno hoće li se uopće vratiti na travnjak! Nakon serije loših vijesti, Godanj je dočekao ipak i jednu dobru; Luka Mauer se nakon sezone i pol izbivanja vratio nogometu/Bedemu. Istini za volju, ima nekoliko kilograma viška, ali ne manjka mu ni znanja, bit će pojačanje…

Već u srijedu igramo kod kuće protiv Čepina, dan kasnije smo domaćin četvrtoligašu Borincima, u nedjelju nam dolazi Zrinski iz Jurjevca. Radni elan na početku priprema je primjetan, to je izuzetno važno, dobre pripreme su temelj svega. Jesen je Bedem završio na 10. mjestu, na proljeće želimo mjesto ili dva, a nadam se i tri prema gore – istaknuo je Godanj.

Goran Borko (plavi dres) važan je kotačić Bedemova stroja, FOTO: db

Vuteks Sloga u najnepovoljnijem je položaju od svih trećeligaša s istoka. Vukovarski klub drhti na začelju ljestvice. Srećom, daleko je kraj i činjenica da ništa nije propalo zasigurno raduje i hrabri. Rukavi su zasukani, poručio je trener Saša Berarević:

Čeka nas velika borba i jednako veliki izazov. Želimo ostati trećeligaši, našem jesenskom plasmanu kumovale su mnoge nepovoljne okolnosti. Sljedećih tjedana radit ćemo na fizičkoj pripremi, ali i na dobroj atmosferi u klubu, što je jednako važno za krajnji uspjeh. Odlučili smo stisnuti šake i ostati skupa, ako se nismo razišli i raspali nakon deset uzastopnih poraza, uvjeren sam da sljedećih tjedana i mjeseci možemo skočiti u svim segmentima, uključujući i rezultatski. Zasad smo angažirali dva pojačanja, Popina i Jurčevića, u skorije vrijeme očekujemo još najmanje trojicu – istaknuo je Berarević.

Inače, proljetni nastavak Treće HNL Istok trebao bi početi u zadnjem vikendu veljače. Verifikacija predloženog kalendara natjecanja dogodit će se na Plenumu klubova Treće HNL Istok. Datum njegova održavanja još nije definiran, ali do 15. veljače – svakako.