VUKOVAR Dronom pošumljeno 3ha, a vrijednim ručicama zasađeno 100 mladica hrasta lužnjaka

Nastavljen je projekt sadnje zelenih površina u Vukovaru dronom, ali i pošumljavanje park-šume Adica ručnom sadnjom mladica hrasta lužnjaka. Kako je već poznato, Grad Vukovar u suradnji s tvrtkom Magic Forest kroz „Projekt O2“ provodi projekt pošumljavanja zelenih površina dronom te sadnje drveća u park-šumi Adica.

Pošumljavanje bespilotnim letjelicama obavlja se na način da one iznad zelene površine ispuštaju tzv. seed bombs – samoklijajuće paketiće sjemena drveta i biljaka iz kojih će izrasti drveće. Danas je obavljena treća akcija pošumljavanja dronom na području tzv. „potkove“ te akcija sadnje 100 mladica hrasta lužnjaka. Sadnjama su se pridružili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te njegov zamjenik Filip Sušac.

U sadnji su sudjelovali i vrtićarci te učenici OŠ Antuna Bauera i Siniše Glavaševića, a s obzirom na to da projekt u suradnji s tvrkom Magic Forest financiraju velike tvrtke s ciljem odgovornog ponašanja, sadnji su nazočili i predstavnici tvrtke PBZ. Na području od 3ha pomoću drona bačeno je 7.500 samoklijajućih loptica, a u park šumi Adica zasađeno je 100 mladica hrasta lužnjaka.

Gradonačelnik Penava istaknuo je zadovoljstvo projektom u kojem sudjeluju i najmlađi Vukovarci, a s ciljem učenja o brizi za svoj grad i njegovu prirodu:

– Najveće zadovoljstvo je saditi s našim najmlađima, a danas su to bili naši vrtićarci te učenici OŠ Antuna Bauera i Siniše Glavaševića. Na taj način zajedno dajemo do znanja da je važno stjecati navike o brizi za naš grad i njegovu prirodu. Do sada smo putem ovog projekta u Adici zasadili 330 mladica hrasta lužnjaka i bacili 17.500 samoklijajućih loptica na tzv. “potkovi” – rekao je Penava.

Jedan od začetnika projekta Goran Ladišić ponovno je uputio zahvale Gradu Vukovaru na podršci u projektu te rekao kako se projekt nastavlja i u studenom.