Vukovar i Skenderaj, prijatelja dva!

Ivan Penava i Fadil Nura

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava boravi u Republici Kosovo, točnije u Skenderaju gdje je danas potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Vukovara i Skenderaja temeljem kojeg će se razvijati i ostvarivati suradnja na raznim područjima. Sporazum su svečano potpisali gradonačelnici Penava i njegov domaćin Fadil Nura. Podsjetimo, predstavnici Skenderaja prošle veljače posjetili su Vukovar i tada je zaživjela ideja o prijateljstvu dvaju gradova koji dijele vrlo sličnu i tešku ratnu sudbinu. Danas je ta ideja i realizirana.

– Dva grada vrlo slične i teške povijesti od danas će na obostranu korist razmjenjivati iskustva po pitanju obnove grada te zajednički djelovati na raznim područjima, ali i čuvati sjećanje na sve koji su dale živote u obrani svojih domova, kako u Vukovaru, tako i u Skenderaju. Prilikom svog prvog susreta s Kosovom ostao sam ugodno iznenađen. Skenderaj koji je 95% bio sravnjen sa zemljom potpuno je obnovljen, puno je mladih uz pregršt događaja koji okupljaju veliki broj ljudi, lokalnu zajednicu i dijasporu.

To me veseli i u tom smislu se radujemo budućoj suradnji koju ćemo iskoristiti na korist naših budućih generacija. Do ponovnog skorog susreta zahvaljujem na srdačnom gostoprimstvu svim predstavnicima Grada Skenderaja, Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esadu Čollaku i Tomu Kačinariju, predsjedniku Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata koji su sve ovo inicirali te svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli stvaranju novog prijateljstva – poručio je Penava iz Skenderaja.

– Osim simbolike, vrlo je bitno da će ova dva grada surađivati na ekonomskom planu. U svim segmentima, nakon ovakve povijesti, potrebno je mnogo investicija te se nadamo da ćemo s Vukovarom sudjelovati u raznim projektima te u naše gradove zajedno povlačiti EU sredstva – naglasio je gradonačelnik Skenderaja Nura.

Tijekom posjete Skenderaju, delegacije su zajednički odale počast žrtvama Kosova na Memorijalnom kompleksu „Adem Jashari“ u Prekazu te memorijalnim mjestima u Izbici, Marini i Likoču.