Vukovarac s 2,52 promila za volan, pa – na triježnjenje!

FOTO: ilustracija

Tijekom vikenda na prometnicama VSŽ evidentirano je devet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama koje su okvalificirane kao lakše. Policijski službeni u navedenom razdoblju zatekli su i devet vozača s prisutnošću alkohola u krvi s tim da je četvorici od njih određena mjera smještanja u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Najveća koncentracija zabilježena je kod 45-godišnjeg vozača u Vukovaru, 2,52 g/kg!

Inače, koncentracija 2,5 promila alkohola u krvi naviše stanje je alkoholiziranosti kod kojeg je razum već ozbiljno isključen. Za postizanje tolike koncentracije alkohola u krvi čovjeku prosječnih antropometrijskih parametara potrebno je iskapiti dvije litre vina ili oko pola litre žestokoga pića.

Sjedati za upravljač vozila u alkoholiziranom stanju izuzetno je opasno i neodgovorno. Primjerice, u „normalnom“ stanju percipiramo sedam do osam podražaja iz okoline; to su informacije koje nam omogućuju sigurnu vožnju (cesta, oznake, znakovi, vozila, pješaci…) u centralnom i perifernom vidnom polju. Pod utjecajem alkohola možemo opaziti najviše jedan podražaj u centralnom vidnom polju koje je bitno sužava i pogrešno procjenjujemo brzinu i udaljenost do drugih vozila, širinu prometne površine, postojanje bočnih smetnji i približavanje sudionika prometa.  

Također, pod utjecajem alkohola postajemo slobodniji u ponašanju, nekritički nam se povećava samopouzdanje i precjenjujemo vlastite vozačke sposobnosti. Pomanjkanje kritičnosti rezultira smanjenjem odgovornosti i najčešće brzom i rizičnom vožnjom. Razina pažnje nam je smanjena i ne možemo se usredotočiti na vožnju. Razdražljivost pod utjecajem alkohola raste i može se javiti agresivno ponašanje, a procjena opasnosti i rizika u prometu izostaje ili je pogrešna.

Nadalje, vrijeme reagiranja pod utjecajem alkohola produljuje se, odnosno – zakašnjelo je. Potrebno je više vremena za procjenu situacije u prometu i prepoznavanje opasnosti. Redoslijed izvođenja radnji i postupaka za vrijeme vožnje može biti narušen, a koordinacija pokreta, pod utjecajem alkohola, postaje upitna.

U svakom slučaju, budite odgovorni prema sebi i drugima. Poštujte život – nakon konzumiranja alkohola nemojte sjesti za upravljač!