Vukovarska riznica bogate sakralne baštine od sada dostupna i virtualno

FOTO: D. Puharić/M. Šlafhauzer

Franjevci su na vukovarskom području tijekom mnogih stoljeća imali vrlo važnu ulogu i ostavili su neizbrisiv trag ne samo u vjerskom odgoju već i u prosvjeti i kulturnom razvoju ovoga kraja. Oni su bili prosvjetitelji i kreatori kulture, obrazovanja i ustrojstva kršćanske civilizacije od srednjovjekovnog do suvremenog doba te nezamjenjivi nositelji duhovne obnove svoga puka u svim vremenima, a naročito u vremenu povratka nakon Domovinskog rata.

Upravo je u samostanu započela visokoučilišna tradicija u Vukovaru, upravo su tu franjevci imali prvi visoki studij filozofije i visoki studij telogije. Prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku održana 1819. godine u samostanu djelo je franjevca Grge Čevapovića.

FOTO: M. Šlafhauzer

Vrijedni su franjevci skupljali kroz stoljeća razno umjetničko blago: slike, kipove, arhivalije, knjige i liturgijsko posuđe. Bogata i vrlo vrijedna samostanska knjižnica, po svom fondu jedna od najvrjednijih starih knjižnica u Hrvatskoj, posjedovala je 17.000 svezaka, a u samostanskoj se riznici nalazilo bogato srebrno i pozlaćeno liturgijsko posuđe umjetničke izrade od 16. pa sve do 20. stoljeća. Umjetničke slike baroknih i novijih majstora resile su oltare, zidove crkve i samostanske prostorije.

Do razaranja tijekom Domovinskog rata, kada je crkva potpuno devastirana i opljačkana, a franjevci prognani, franjevački samostan s crkvom sv. Filipa i Jakova bio je najstariji očuvani barokni spomenik i uopće najstarija vukovarska građevina. Kompleks je danas obnovljen i registriran kao spomenik kulture A kategorije.

FOTO: M. Šlafhauzer

Provedbom projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara, koji je za cilj imao obnoviti i revitalizirati kulturna dobra franjevačkog samostana u Vukovaru u svrhu korištenja turističko-edukativnog potencijala, Vukovar je dobio još jedan jako značajan i vrijedan muzej.

Franjevački muzej Vukovar je muzejski kompleks koji djeluje u okviru samostana franjevaca Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Vukovaru.

FOTO: M. Šlafhauzer

Stvaranje muzejske zbirke započinje dolaskom franjevaca u Vukovar 1687. godine, a o njezinoj vrijednosti pisali su i fra Placid Belavić i fra Paškal Cvekan. Između ostalog, uključuje zbirku liturgijskog posuđa (kaleža, ciborija, pokaznica), dio kojeg potječu iz zlatarskih radionica  u Beču, Mainzu, Mariboru, Rimu i Veneciji, kao i zbirku liturgijske odjeće, napose bečkih baroknih i venecijanskih misnica tkanih iz svile, brokata i baršuna. U kripti franjevačkog samostana nalaze se sarkofazi obitelji Eltz i samostanska vinoteka.

U samostanskoj knjižnici fra Marka Kurolta čuvaju se i inkunabule. Tijekom Domovinskog rata nestali su drveni oltari, razbijen je mramorni oltar Gospe žalosne, ukraden je niz knjiga, a uz njih i slika sv. Filipa i Jakova s glavnoga oltara, slika sv. Ane i četrnaest postaja križnoga puta, sarkofag sv. Bone je zapaljen, a kripta s posmrtnim ostatcima franjevaca uništena.

FOTO: M. Šlafhauzer

Zalaganjem fra Marka Kurolta i fra Marka Malovića veći dio knjižnog fonda za vrijeme rata čuvao se u franjevačkom samostanu u Zemunu, a u samostansku knjižnicu vraćen je zalaganjem Ministarstva kulture 2004. godine.

U svibnju 2019. svečano je otvoren novoobnovljeni muzejski kompleks koji je u prvoj godini rada zabilježio 35 tisuća posjetitelja. Nije se stalo samo na tome, već prateći trendove i suvremenu tehnologiju, otišlo se i korak dalje. Franjevački samostan i muzej Vukovar u svojoj ponudi od sada ima i aplikaciju “QtouR“ – digitalni audio vodič odnosno “pametnu aplikaciju” za Android i iOS uređaje te interaktivnu virtualnu šetnju 360°.

FOTO: M. Šlafhauzer

Digitalnim vodičem i virtualnom šetnjom sav je sadržaj ovog impozantnog zdanja posjetiteljima na raspolaganju besplatno na hrvatskom i engleskom jeziku. Naime, obnovom franjevačkog kompleksa te otvaranjem muzeja na nekoliko etaža posjetiteljima je omogućeno da se upoznaju  s riznicom vrijednog umjetničkog blaga, galerijom slika starih majstora, knjižnicom raritetnih knjiga i inkunabula, a također je omogućen posjet crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice.

Ovim modernim i pristupačnim načinom od sada će se u svemu navedenom moći uživati i virtualno, a Franjevački muzej u Vukovaru svakako i kroz ovu ponudu ide uz bok s ostalim velikim svjetskim muzejima.

FOTO: M. Balai