Vukovarski nokturno – nova tematska biciklistička ruta

Iskoristite tople jesenske dane i biciklirajući prođite po novo označenoj biciklističkoj ruti Vukovarski nokturno, etapa Ovčara. Turistička zajednica grada Vukovara završila je s označavanjem navedene rute točno onim putem kojim su ranjenike i medicinsko osoblje odveli iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991. godine.

Ruta počinje u dvorištu bolnice gdje je postavljena interpretacijska ploča s kartom rute i opisom, a ista takva ploča postavljena je i na Ovčari, kod Masovne grobnice, gdje ruta završava. Ruta vodi od Mjesta sjećanja vukovarska bolnica 1991. kroz centar grada, pa preko Sajmišta i polja do Spomen doma Ovčara i dalje do masovne grobnice.

Trasiranje i označavanje ove biciklističke rute prati i izdavanje biciklističke karte grada Vukovara na kojoj su označene sve gradske rute, kao i županijske koje se u Vukovaru uključuju na međunarodnu dunavsku rutu EuroVelo 6. Na poleđini karte su opisi i trase ruta, kao i najznačajnije atrakcije, uglavnom one pokraj kojih se prolazi prateći određenu biciklističku rutu, sve je popraćeno s odgovarajućim fotografijama.

S obzirom na to da je Vukovar dio međunarodne dunavske biciklističke rute EuroVelo 6, uz koju su se postepeno trasirale i ostale lokalne biciklističke rute, želja nam je bila sve njih objediniti i prikazati na jednoj kartirekla je Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.

Na karti su svoje mjesto pronašle već spomenuta EuroVelo 6, koja sada ima novi smjer. Naime, lokalna ruta EuroVukovar je postala i službeno ruta Eurovelo 6. Osim nje, tu su i rute Put vinograda, Sava, Srijem I, ruta Via Adica i Vukovarski nokturno. Na našem Youtube kanalu dostupan je video i prikaz svih navedenih rutazaključila Sekulić.

Prikaz ruta:

https://www.youtube.com/watch?v=L5HTrQsmXHQ&list=PLMHL4p9cX12oWSBfWvuxIXcTad9R0QEWE&index=2

Biciklistička karta grada Vukovara:

https://turizamvukovar.hr/wp-content/uploads/2021/10/Vukovar_BS_2021_09_07_outlinesyt.pdf

https://turizamvukovar.hr/wp-content/uploads/2021/10/2021_08_24_strana_1_tam_outlines-1.pdf