Vukovarski vijećnici izglasali Zaključak o izgradnji obilaznice

Tema današnje 20. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara bila je izgradnja vukovarske obilaznice. Prijedlog za sazivanje tematske sjednice podnio je Klub vijećnika Domovinskog pokreta, jer kako navode u obrazloženju, Vukovar je jedini grad na državnoj cesti D2 koja spaja sjever i istok Hrvatske, a koji nema obilaznicu. Preko 10.000 teretnih i ostalih vozila svakoga dana prometuje kroz Vukovar, neposredno uz Osnovnu školu Antuna Bauera te brojne obiteljske kuće čime se ozbiljno ugrožava sigurnost građana i njihove imovine.

Vlada RH je još 2016. donijela odluku o izradi Programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture grada Vukovara za razdoblje od 2017. do 2019. godine, a dio tog programa je i projekt izgradnje vukovarske obilaznice. Do današnjeg dana, međutim, izgradnja obilaznice oko Vukovara nije niti započeta iako su u ožujku 2020. godine Hrvatske ceste raspisale postupak javne nabave za izgradnju prve faze obilaznice, ali nakon gotovo 630 dana nabava je poništena uz obrazloženje kako ne mogu osigurati sredstva za postupak zbog preraspodjele sredstava za druge projekte.

Obilaznica je dugačka oko 20 kilometara, a prva dionica je duljine 5,6 kilometara između Bršadina i čvora Lužac. Radovi su predviđeni s procijenjenom vrijednošću od 22 milijuna eura. Postupak javne nabave ove veličine i ove složenosti ne može trajati kraće od šest mjeseci. Nakon provedbe postupka javne nabave, rok za izgradnju prve dionice je dvije i pol godine. 

Na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara većinom glasova gradskih vijećnika usvojen je Zaključak o izgradnji obilaznice grada Vukovara u IV. kvartalu 2023. godine, s početkom izgradnje u I. kvartalu 2024. godine; za nj su glasali Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i Željko Sabo, dočim je SDSS bio suzdržan, a vijećnici HDZ-a nisu glasali smatrajući ga – bespredmetnim.