Vukovarsko-srijemski HSS-ovci u Cerni obilježili 94. godišnjicu smrti velikana Stjepana Radića

Vukovarsko-srijemski HSS-ovci u Cerni su prigodno obilježili 94. godišnjicu smrti hrvatskoga velikana Stjepana Radića, hrvatskoga velikana, političara, književnika, prevoditelja i publicista, ali i jednog od osnivača Hrvatske pučke seljačke stranke – kasnije preimenovane u Hrvatsku republikansku seljačku stranku – u to doba (početkom prošloga stoljeća) najveće politička stranka u Hrvatskoj.

Radićevo političko djelovanje kao i okolnosti njegove smrti ostavili su duboki trag u hrvatskoj političkoj kulturi. Godine 1918. na sjednici Središnjeg odbora Narodnog vijeća Stjepan Radić održao je svoj slavan govor u kojem se suprotstavlja tadašnjem prijedlogu ujedinjenja Države Slovenaca, Hrvata i Srba.

– Stjepanu Radiću zbog njegovog rada „protiv temelja države“ javno se prijetilo smrću, a prijetnje se i ostvaruju pa je u tadašnjem Parlamentu 20. lipnja 1928. godine izvršen atentat na čelništvo HSS-a. Radikalni zastupnik Puniša Račić pucao je na Stjepana Radića, a tom je prilikom ubio Đuru Basaričeka i Pavla Radića. Teško je, pak, radio Ivana Pernara, Ivana Granđu i Stjepana Radića koji je od posljedica ranjavanja umro 8. kolovoza u Zagrebu, u 57. godini života – podsjetio je ovom prigodom na okolnosti Radićeve smrt Stjepan Gašparović, predsjednik Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Vukovarsko-srijemske županije.

U nazočnosti brojnih vjernika, članova, simpatizera HSS-a i gostiju u župi Sv. Mihaela arkanđela u Cerni služena je danas sveta misa za Stjepana Radića, predvodio ju je vlč. Alojzije Asić kojemu je Gašparović u ime članova stranke zahvalio na prigodnoj propovijedi.

– Zahvaljujemo i članovima Općinske organizacije HSS-a Cerna i načelniku Općine Cerna Josipu Štoreku na pripremi ovogodišnje obljetnice – nije propustio naglasiti Gašparović.