Za dva mjeseca u Vinkovcima na tri lokacije 12 klasičnih i šest električnih bicikala

Vinkovci će kroz sljedeća dva mjeseca dobiti sustav javnih bicikala koji će se sastojati od tri stanice s 12 klasičnih i šest električnih bicikala. Naime, s ciljem popularizacije sustava javnog prijevoza i smanjenja upotrebe osobnih automobila, odnosno smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, Grad Vinkovci je u veljači s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta „Uvođenje sustava javnih bicikala u Grad Vinkovce“.

Od ukupno 565.000 kuna, kolika je vrijednost projekta, 40% ili 226.000 kuna sredstva su FZOEU-a. Postupkom javne nabave izabrana je tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o. iz Zagreba koja je dala najbolju ponudu u iznosu od 459.200 bez PDV-a ili 574.000 kuna s PDV-om i s kojom je potpisan ugovor. Potpisom ugovora, ova tvrtka obvezuje se izvršiti uslugu u roku od 60 dana.

– Uvođenjem ovog sustava ispunili smo neke od ciljeva u vidu razvoja biciklističkog prometa i integracije s javnim prijevozom te ostvarili napredak u našim nastojanjima da Vinkovci postanu zeleni i zdravi grad. Značajan korak u tom smjeru je i izgradnja biciklističkih staza u gradu, za koju već imamo spremnu cjelokupnu dokumentaciju za izgradnju prve faze – napominje vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji naglašava i to kako je ovaj projekt vrlo značajan jer svima su dobro poznate brojne prednosti kada je vožnja bicikla u pitanju, ali i preporuke zdravstvenih stručnjaka koji često naglašavaju zašto baš bicikl kao prijevozno sredstvo treba koristiti što više.

Vinkovačkim prometnim Masterplanom predviđeno je postavljanje stanica na tri lokacije; kod Željezničkog kolodvora, u središtu grada u blizini zgrade Hrvatske pošte te u parku Lenije, u blizini srednjih škola i bazena. Na svakoj stanici bit će postavljeni stalci za četiri klasična bicikla i punjači za dva električna bicikla, a građani i posjetitelji bicikle će koristiti prijavom u sustav i plaćanjem korištenja po satu.