Za maske 500 kuna, a za privatni party i do 10.000 kuna kazne!

Današnja sjednica Vlade RH, specifična stoga što ju je premijer Andrej Plenković vodio od kuće iz samoizolacije, iznjedrila je mnogo noviteta, a jedan od najzanimljivijih svakako je prijedlog novih kazni od kojih bi se na najveći broj ljudi mogle odnositi kazne zbog nepravilnog nošenja maski, ili nenošenja istih, te kazna za organiziranje kućnih zabava na kojima je preko deset osoba.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, odnosno obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, poručeno je s današnje sjednice Vlade RH.

– Nedvojbenim se ukazuje neophodnost pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski tako da pokrivaju usta i nos, što utječe na smanjenje mogućeg rizika prijenosa virusa. Pravilna uporaba maski najvažnija je kada su osobe u zatvorenom prostoru i kada je socijalno distanciranje teško provesti ili održati – izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Nadalje, predstavljene su i nove mjere za pomoć poduzetnicima o čemu je govorio premijer Plenković:

– Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojemu je zbog suzbijanja epidemije koronavirusa obustavljena djelatnost, iznosit će 2,1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i COVID kredite – rekao je premijer Plenković.

Spomenute mjere, naglasio je Plenković je, na tragu su politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru. Ustvrdio je da je vlada dosad očuvala 630 tisuća radnih mjesta i pomogla 107 tisuća poduzeća, isplativši ukupno 7.4 milijarde kuna. Najavio je također i nastavak potpore od 4000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi to je 470 milijuna kuna.

Kombinacijom “mrkve i batine” Vlada RH nastoji suzbiti COVID-19, IZVOR/FOTO: VladaRH/youtube