Zajedničkim projektom do 300 tisuća eura za opremanje dječjih vrtića u Vinkovcima i Livnu!

IZVOR: Grad Vinkovci

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Vinkovaca i Livna na projektu prekogranične suradnje, vrtići u ova dva grada dobiti će novu opremu vrijednu gotovo 300 tisuća eura. Konkretno, vinkovački vrtić Stribor dobit će novu kuhinju i novu vrtićku opremom za tri dnevna boravka, dok su vrtiću Pčelice iz Livna namijenjena sredstva koja će iskoristiti za zaštitu infrastrukture samog objekta i stvaranje sigurnijeg prostora za dječju igru.

Ugovor za projekt „Zajedno za bolje sutra“, ukupne je vrijednosti 299.520 eura, potpisan je na sinoćnjoj svečanosti u Mostaru, na kojoj je u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine dodijeljeno 88 ugovora ukupne vrijednosti 4,2 milijuna eura.

Navedenim će projektom stvoriti preduvjeti za zaštitu djece i infrastrukture vrtića Pčelice u Livnu, uređenjem korita potoka Brina koji protječe neposredno uz sam objekt i za vrijeme obilnijih padalina poplavi dvorište i prostorije vrtića, dok će Dječji vrtić Vinkovci poboljšati uvjete i osigurati adekvatan i siguran prostor za dječje druženje i igru opremanjem tri dnevna boravka i novom kuhinjom u područnom objektu Stribor, istaknula je  zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Ljubica Jukić.

Dječji vrtić Vinkovci energetski je obnovljen 2019. godine, obnovom je obuhvaćena izrada nove ovojnice vrtića uz izmjenu vanjske stolarije i sustava grijanja. No, unutrašnjost je dotrajala, posljednja rekonstrukcija i adaptacija unutarnjeg dijela datira još iz 90-tih godina te će se unutrašnjim uređenjem ovaj objekt zaokružiti u jednu funkcionalnu cjelinu s maksimalnom kvalitetom boravka.

Uz ovaj projekt, s partnerima iz susjedne BiH, vinkovačka razvojna agencija VIA osigurala je i 294.397 eura vrijedan projekt poboljšanja javnih usluga lokalnom stanovništvu gradova Vinkovaca i Orašja pod nazivom „Zajedničkim snagama za kvalitetnije življenje“. Grad Vinkovci će ovim projektom sufinancirati već započetu izgradnju ceste u Ulici kneza Zdeslava u naselju „Papuk“, dok će Grad Orašje izgraditi sekundarnu vodovodnu mrežu dužine 1.700 m u prigradskom naselju Oštra Luka i tako osigurati redovitu i pouzdanu opskrbu zdravstveno ispravnom vodom.

Ugovor je preuzela voditeljica projekta Marina Hodak Domačinović iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA, istaknuvši kako je cilj ovakvih projekata gospodarska, socijalna i demografska revitalizacija te pružanje potpore stanovništvu pograničnog područja kroz unaprjeđenje suradnje i zajedničko stvaranje dodatne vrijednosti.