Zanima vas je li susjedu ili rođaku država dala novce? Sad to možete vidjeti online!

Ministar financija Marko Primorac, IZVOR: Marko Primorac

Ministarstvo financija pokrenulo je novu interaktivnu internet aplikaciju za pregled isplata s jedinstvenog računa državnog proračuna, koja pruža mogućnosti detaljnijih uvida i pretraga.

Nova aplikacija dostupna je na mrežnim stranicama Ministarstva financija, a kako je istaknuto u priopćenju, pruža proširene mogućnosti pregleda isplata i strukturiranja podataka.

Tako se podaci o isplatama mogu pretraživati po primateljima sredstava, koji sada, osim pravnih osoba, uključuju i fizičke osobe, kao i primatelje sredstava izvan Republike Hrvatske, zatim po isplatitelju sredstava, odnosno po proračunskom i izvanproračunskom korisniku, koji je dao nalog za isplatu, te po vrsti troška, a klasificirani podaci, prema zakonu kojim je uređena tajnost podataka, i podaci čija bi objava bila protivna posebnim propisima, ne objavljuju se.

Podaci o isplatama osvježavaju se svakog radnog dana za prethodni radni dan, a moguće ih je pretraživati na godišnjoj i mjesečnoj razini.

– Svi proračunski i izvanproračunski korisnici državnog proračuna te građani, općine i županije i njihovi proračunski korisnici, obvezni su javno objavljivati podatke o isplatama iz proračuna na svojim mrežnim stranicama, istaknuo je ministar financija Marko Primorac.

Nova aplikacija pruža mogućnosti detaljnijih uvida i pretraga o isplatama počevši s isplatama izvršenim od 1. siječnja 2024. Podaci o isplatama objavljenim za prethodno razdoblje, od 1. siječnja. 2013. do 31. prosinca 2023., dostupni su i u novoj aplikaciji u arhivi podataka, na način kako su objavljivani u prethodnom razdoblju.