Započelo zimsko prebrojavanje ptica vodarica; u Vinkovcima na 6 lokacija!

FOTO: Miguel Alcântara / Unsplash

U Vinkovcima, ptice vodarice brojat će se na Bajeru, Banji, jezeru Ljeskovac, te na Bosutu (centar, Bazjaš, južno od Sopota).

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC) tijekom siječnja 2023. godine.

Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem vlažnih staništa.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 1968. godine, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži preko 100 sudionika. O opsežnosti akcije govore podaci iz 2020. kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Velik je to pothvat, kako za vrijedne terence, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko i da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme te za volontere koji kasnije obrađuju podatke. 

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u brojanju ptica ovoga siječnja. U akciju se mogu uključiti svi ljubitelji ptica i prirode, početnici i iskusni promatrači ptica. Za volontere su pripremljene detaljne upute za sudjelovanje u kojima se mogu pronaći svi potrebni materijali (IWC Vodič, PDF). Lokaliteti na kojima se mogu brojati vodarice označeni su na KARTI, a za odabir lokaliteta potrebno se javiti nadležnom koordinatoru (popis koordinatora se nalazi u IWC vodiču). Popis svih lokacija i kodova lokacija nalazi se u TABLICI. Također se njima možete javiti i za sva dodatna pitanja vezana uz akciju. Prebrojavanje je moguće odraditi tijekom cijelog siječnja, no vrjedniji su podaci skupljeni što bliže središnjem vikendu brojanja (14. i 15.1.2023.).