Započeti radovi na obnovi sopotskih kućica vrijedni oko 200 tisuća kuna

Nešto manje od 200 tisuća kuna vrijedni su započeti radovi na obnovi sopotskih kućica. Izvođenje radova povjereno je Udruzi „Čuvari starih zanata” iz Karanca koja će u suradnji s vinkovačkim Gradskim muzejom rekontruirati postojeće objekte na čiju se obnovu čekalo više od desetljeća.

– Obnovom ovih objekata želimo prikazati kako se na ovom prostoru živjelo prije sedam tisuća godina. Ali, ne samo to. Njihovom obnovom želimo ih staviti u funkciju kako bi se ljudi ovdje mogli ugodno družiti, provesti vikende na kamenodobni način, spoznati kako se živjelo bez struje, vode, interneta i slično – rekla je Maja Krznarić Škrivanko, muzejska savjetnica i voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci i istraživačica lokaliteta sopotske kulture.

Započete radove danas je obišao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić:

– Drago mi je da smo započeli obnovu sopotskih kućica koje su svojevremeno rekonstruirane prema nalazima toga lokaliteta, a koje će biti dio veće turističke priče u sklopu planiranog novog arheološkog parka – rekao je Bosančić naglašavajući kako ćemo nakon završetka radova dobiti reprezentativan prikaz Sopotske kulture, ali i izdvojeni dio vinkovačkog muzeja koji će biti na otvorenom, a predstavljat će dodatnu vrijednost vinkovačkoj kulturnoj i arheološkoj ponudi.