Započinje izgradnja poučnih staza Sopot i Trbušanci

Današnjim potpisivanjem ugovora o izvođenju radova na izgradnji staza Sopot i Trbušanci, ostvaruju se svi preduvjeti za početak izgradnje ovih dvaju poučnih staza. Ugovore se potpisali gradonačelnik Ivan Bosančić i predstavnik tvrtke ENERGOGRADNJA d.o.o. Marko Ivanšić.

Projekti „Izgradnja poučne staze Trbušanci“ i „Izgradnja poučne staze Sopot“ zajedno su vrijedni gotovo 1,5 milijuna kuna, a u stopostotnom iznosu financirani su EU sredstvima. Ovi projekti pridonose realizaciji ciljeva i prioriteta Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, odnosno poboljšanju otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava kroz uspostavu i uređenje poučne staze s pratećim sadržajima.

– Poučna staza Sopot nastavak je našeg projekta „Park šuma Kanovci“ i tako ćemo zaokružiti jednu cjelinu na Sopotu, gdje će naši sugrađani moći provesti cijeli dan u prirodi, šetati poučnim stazama, popeti se na vidikovac i odmoriti, ali i rekreativno vježbati te možda nakon toga otići na PIK-ov stan. Kada govorimo o Poučnoj stazi Trbušanci, važno je naglasiti kako ćemo na ovaj način povezati vinkovački dio Trbušanaca s privlačkim dijelom, budući da je i njima prošao projekt poučne staze na kojem smo također u agenciji radili. Rok za završetak radova je pet mjeseci nakon uvođenja u posao, za obje poučne staze kaže Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA.

Duž staze će biti postavljene informativno-edukativne ploče, tj. poučni paneli koji će poučavati o biljnim i životinjskim vrstama ovog podneblja, kao i brojni drugi sadržaji, a sve kako bi učenicima, posjetiteljima i turistima približili životinjski i biljni svijet našega kraja te kako bi stvorili što kvalitetnije uvjete za aktivan boravak u šumi.

– I dalje nastavljamo s projektima koji će doprinijeti da u konačnici imamo jednu turističku infrastrukturu, ali i isto tako i prostor u kojemu će naši sugrađani provoditi vrijeme. Kroz ovakve projekte našeg Odjela za gospodarstvo i VIA-e ne samo da doprinosimo turističkoj infrastrukturi, nego u cijelosti i gospodarstvu na našem području. Očekujemo da ćemo vrlo brzo odraditi posao te turističku infrastrukturu staviti na raspolaganje našim sugrađanima – napominje gradonačelnik Bosančić.

Ovi projekti će, dodaje Bosačić, doprinijeti i povećanju privlačnosti obrazovnog kapaciteta te uspostavi boljeg upravljanja šumom. Također, uređenjem šume te ponudom novih atraktivnih sadržaja, kao što su poučne staze, novi informativno-edukativni sadržaji, te odmorišta s vježbalištem, povećat će se broj posjetitelja, ali i podignuti znanja i svijest šire lokalne zajednice o važnosti šuma i očuvanju njihove bioraznolikosti.