Zar opet – „projekt“!?

PIŠE: Mile Petković

Ponukan povremenim i ne tako rijetkim pozivima roditelja, a sve češće i djedova djece koja igraju u Cibalijinim mlađim uzrasnim kategorijama, koji smatraju kako nešto više znam o funkcioniranju kluba (iako od 2007. godine osim kao gledatelj ne sudjelujem u radu kluba), kao sportaš i čovjek koji ipak nešto zna o razvoju igrača i klupskom ustroju osjećam potrebu, pa i dužnost, reagirati na uočeni problem.

Itekako sam svjestan višegodišnje devastacije kluba, no ona se, nažalost, rapidno nastavlja i to kod onih koji trebaju „hraniti“ klub. A to su mlađe kategorije. Naime, vrlo često smo skloni prozivati pretjerano ambiciozne roditelje koji favoriziraju svoju djecu, što je na određeni način i razumljivo.

No, ta djeca se razvijaju u nenormalnim uvjetima, opterećeni pritiskom kojekakvih vinkovačkih i bosanskih tzv. „menadžera“. Isti ucjenjuju stručne stožere govoreći kako će „svoje“ igrače odvesti u neki drugi klub, ako ne budu imali minutažu za koju oni, tzv. „menadžeri“, smatraju da je primjerena. Istovjetne prijetnje proširuju i na djecu koju oni ne kontroliraju, a imaju takvu ambiciju.

Klub i načela sporta imperativno moraju ostati iznad svega te od klupskog čelništva očekujem zaštitu djece u njihovu prirodnom razvoju. Kao i zaštitu trenera (ima, doduše, i onih koji se samo tako nazivaju misleći valjda kako je dovoljno odjenuti trenerku da bi postao trener) u obavljanju njihova posla. Zapravo, ne znam što je lošije u ovoj priči – da klupsko čelništvo nije upoznato s ovakvim stvarima, bićima i pojavama ili da je upoznato, ali se iz nekog razloga boji reagirati. Ponavljam, klub i naša djeca moraju biti iznad svega, interes svih interesa!

Ostavljam i tu mogućnost da sam malo naivan. Možda aktualna garnitura u klubu nastavlja putem onih koji su Cibaliju doveli u ovu situaciju. Jer, danas se također javljaju „projekti“ pojedinih igrača koji dosad klubu nisu ništa dobro donijeli. Inače, u vinkovačkim nogometnim okvirima pojam PROJEKT nije ništa drugo nego – privatna korist.

Izdvajaju li Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija znatna sredstva za nečije „projekte“ ili za bolje uvjete rada, neophodne za razvoj naše djece? Koja su vrlo nadarena, ovaj bazen je gotovo neiscrpan, o tome je suvišno raspravljati. Ali, oni koji su za to plaćeni županijskim i gradskim, tj. javnim novcem, ili, da budem jasniji, NAŠIM novcem, trebali bi se baviti razvojem NAŠE djece, a ne razvijati vlastitu tezgu. Tj. „projekte“.