Završene vodene aktivnosti u okviru projekta „Aktivni u starosti”

Dvoransko plivalište Lenije bilo je mjesto provođenja projekta „Aktivni u starosti” koji je za cilj imao pridonijeti jačanju kapaciteta organizacije civilnog društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini. Pri tome se pokušala povećati kvaliteta života i socijalna uključenost umirovljenika kroz razne aktivnosti, a u kojem su vinkovački bazeni poželjeli dobrodošlicu i bili mjesto za rekreaciju, opuštanje pa i druženje naših starijih sugrađana. Projekt je uspješno priveden kraju, barem što se tiče vodenih aktivnosti.

– Pomalo sramežljiv start po pitanju brojnosti prijavljenih umirovljenika ubrzo se pretvorio u pravu malu ekipu zainteresiranih nam korisnika starije dobi koji su svakodnevno dio svoga vremena provodili u bazenu gdje su uz stručno vodstvo trenera vježbali, opuštali se, a na kraju smijali i družili što nam je na kraju i najdraži dio ovog projekta. U ovom “vodenom” dijelu projekta sudjelovalo je preko 30 umirovljenika, što je zapravo veliki broj s obzirom da je ovo nešto novo i nešto što ćemo, nadamo se, ponoviti. A o zadovoljstvu samih korisnika koji su aktivno sudjelovali u projektu, govori i činjenica kako su zadnjega dana projekta izrazili želju za nastavkom, tražili načine i kroz razgovor s odgovornim osobama, trenerima, voditeljima projekta, uvjerili sve nas uključene kako je ovaj projekt bio potreban i kako će svaki sljedeći biti još uspješniji. Bazeni ovim putem pozdravljaju svoje drage umirovljene korisnike uz nadu da se ubrzo opet družimo – napomenula je Ivona Čavlović, voditeljica Odjela recepcije dvoranskog plivalište Lenije.

Nositelj projekta „Aktivni u starosti” je Udruga umirovljenika grada Vinkovaca, a partneri su Grad Vinkovci, Udruga mladih XO i Vinkovački plivački klub koji je provodio program na bazenima Lenije koji se sastojao od hidrogimnastike i rekreativnog plivanje. Uzgred, program je za korisnike bio potpuno besplatan. Projekt vrijedan nešto više od milijun kuna sufinanciran je u 85-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda (871.451,11 kuna), dok je preostalih 15 posto sufinancirano iz proračuna RH (153.785,49 kuna).