Zbog diletanata i uhljeba na Beljinom transferu omastili se svi osim Cibalije koja ga je – stvorila!

Dion Drena Beljo FOTO: db

Odmah na početku ispravak netočnog navoda; Dion Drena Beljo nije prvi Vinkovčanin koji je zaigrao u 1. Bundesligi, kako smo nenamjernom omaškom publicirali prigodom Beljinog jučerašnjeg debitantskog nastupa za Augsburg.

Naime, led je prije 15-ak godina probio Danijel Ljuboja igrajući od 2006. do 2008. za Stuttgart, HSV i Wolfsburg. Riječ je o vinkovačkom Srbinu koji je početkom 90-ih kao dječarac s obitelji napustio Vinkovce ostvarivši kasnije sjajnu karijeru koja osim navedenih njemačkih klubova uključuje još i Crvenu zvezdu, francuske klubove Sochaux, Strasbourg, PSG, Grenoble, Nicu i Lens te poljsku Legiju. Nanizao je Ljuboja i 19 nastupa za reprezentaciju Srbije čiji je član bio na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine na kojem je upisao nastupe u porazima protiv Nizozemske (0:1) i Argentine (0:6). U onom protiv Obale Bjelokosti (2:3) nije sudjelovao. Danijel Ljuboja, inače, rođen je 4. rujna 1978. godine u – Vinkovcima!

Za razliku od Ljuboje, Beljo je kompletan produkt Cibalijine nogometne škole. U njegovu razvoju sudjelovali su često osporavani – nerijetko i omalovažavani! – treneri u istoj. No, činjenice su svetinja; Beljo je prošao sve klupske selekcije, od limača do seniora za koje je zaigrao kao 16-godišnjak. I prvi službeni seniorski pogodak u karijeri, koja sluti na zvjezdanu, Beljo je zabio u nebeskoplavom dresu. Tog 22. rujna 2018. godine u 16.57 sati pogotkom za pobjedničkih 1:0 protiv Slavije iz Pleternice ušao je u povijest postavši – sa 16 godina, šest mjeseci i 21 dan! – najmlađi Cibalijin strijelac u službenim utakmicama!

No, druga je stvar što je Cibalia, koja je Osijeku isporučila praktički gotovog igrača, u Beljinom transferu ostala gotovo praznih šaka. Diletantskim odlukama ljudi koje se, nažalost, tada išta pitalo Dion Drena prije nešto manje od četiri godine napustio je Vinkovce bez ijedne lipe odštete. Struka ga – nije prepoznala! Dijelom zbog toga što i nije (bila) struka nego uhljebi koji su parazitirali na klubu, dijelom i zbog interesa menadžerske grupacije koja je krenula u (na kraju neuspjelo) preuzimanje kluba.

Šteta za Cibaliju se, kako vidimo, mjeri u – milijunima! Koji su pripali Osijeku. Čak je i Istra 1961, u kojoj je Beljo odigrao sezonu na posudbi, prošla kudikamo bolje od matičnog kluba. U Puli će, naime, završiti najmanje 300.000 eura! Dok će Cibalia na kraju balade morati biti zadovoljna sitnišem od 60-ak tisuća eura koji joj pripadaju temeljem tzv. Solidarnog doprinosa. Za ovaj sportski zločin, naravno, nitko neće odgovarati…