Zbogom, predsjednice… Ali, ne tako brzo!

Tradicija!

Ta riječ tako prirodno paše uz ime „Vinkovci“ da mi se ponekad čini da su nerazdvojni, poput ćevapa i kole… Ili rakije i šamara.

Kad nas je sve „tradicionalno“, „staro“, „njeguju se običaji“, „iz stoljeća u stoljeće“, što me uistinu čini ponosnim!

Kad smo već kod toga, jedna od dugogodišnjih vinkovačkih tradicija je i ta da Cibalijini predsjednici NIKADA ne odgovaraju za svoja zlodjela;

možeš napraviti milijunske minuse, plasirati klub u niži rang i ostaviti ga „na klocnama“, ne smeta ništa. Dovoljno je samo samo reći „ne bi’ ja više“, pokupiš svoje stvari i vratiš se u sigurnost vlastite ( ili gradske!) firme.

I tako desetljećima…

Kako je dosta teško detaljno provjeriti što su radili bivši predsjednici (a pokušat ćemo i to, nije da nećemo!), ostaje nam da podvučemo crtu pod vladavinom posljednje predsjednice HNK Cibalia, Dee Lasić.

Gospođa Lasić je tradicionalno, manirom svojih prethodnika, samo ustala od stola, obrisala se i ostavila nered za sobom.

Njenu odluku, koja ustvari i nije njena, podržavam, jer smatram da je bila loša predsjednica, ali isto tako da je u redu da nam objasni što je napravila u svojem mandatu (od 20. ožujka 2020. do 01.rujna 2023.) i kakav klub ostavlja svojem nasljedniku.

 

Pitanja bez odgovora

Gospođi Lasić sam 3. kolovoza poslao nekoliko pitanja koja bi poprilično mogla objasniti što je radila u klubu tri i pol godine godine:

Poštovana, molim Vas dokumente, odgovore i pojašnjenja:

– Ugovor Krešimira Tomića s HNK Cibalia, sklopljen u lipnju 2021. godine, a raskinut 24. rujna 2021. godine.

popis isplata Krešimiru Tomiću od 20. veljače 2019. godine (kad je imenovan za sportskog direktora-volontera)?

– čija je odluka bila sklapanje takvog ugovora, ekstremno štetnog za klub?

– broj članova kluba, odnosno osoba koji su PLATILI ČLANARINU za kalendarsku godinu 2021., 2022. i 2023. godinu?

– broj prodanih godišnjih ulaznica za navedeno, također samo one koje su PLAĆENE, a ne poklonjene?

– iznos zarađen od transfera igrača od 10. ožujka 2020. godine, dakle od dana kada ste Vi imenovani za predsjednicu kluba?

– navedite mi koje smo sponzore doveli u klub od istog tog datuma?

– koje smo konkretno suvenire izradili u navedenom razdoblju?

– članarina od preko 300 djece koja treniraju u omladinskom pogonu do jučer se plaćala gotovinom, davajući tajniku Štileru novac u ruke, a on je izdavao paragon račun. Imate li kakvu potvrdu da je taj novac završavao na računu kluba?

– koliki ste dug zatekli kad ste stupili na ovu funkciju?

– po financijskom izvješću u stavci preneseni gubitak je 20.070.942 kuna. Imate li komentar na ovu cifru?

– kratkoročne obveze iznose 12.324.430 kuna. Što to točno znači?

– gubitak poslovne godine 2022. je 2.206.690 kuna. Kako smo to uspjeli?

– tu još teba pribrojati 2 milijuna kuna posuđenih od Cestorada i još jedne firme. Možemo li konstatirati da je dug Cibalije u tom slučaju 22.070.942 kuna?

– novci od grada davno potrošeni, sponzorski također. Kako klub misli funkcionirati, dokapitalizacija je samo kap u moru?

– kažete da ostavljate ustrojenu Školu nogometa? To je sve samo ne „ustrojeno“, od treninga, voditelja Škole, međuljudskih odnosa do rezultata? Vaš komentar?

– kome možemo zahvaliti, odnosno koga možemo kritizirati za slaganje ekipe u novoj sezoni, pošto sportskog direktora nemamo?

Nije odgovorila.

Poslao sam joj ponovni upit 13. kolovoza.

Ništa!

Prilično kukavički i nekorektno prema navijačima i simpatizerima kluba, ali i neodgovaranje na pitanja je također – odgovor.

Dok čekamo očitovanje predsjednice, površno pogledajmo samo situaciju s financijama, a zaključak je, po običaju, na svakome od vas….

 

Pare nisu problem…

Cibalijin dug je kao pošteni hadezeovac: svi tvrde da postoji, ali ga nitko nije vidio.

Ovdje možete pogledati financijsko izvješće za 2022. godinu,

prilično zanimljivo štivo pa obavezno škicnite u nj, posebno na već spomenute stavke:

– Preneseni gubitak: 20.070.942 kune

– Gubitak poslovne godine: 2.206.690 kuna

– Kratkoročne obveze : 12.324.430 kuna

Izgleda strašno, ali ni to nije sve jer tom iznosu moramo pribrojati i posudbu od 2.000.000 kuna, kojim su firma Cestorad i još jedna anonimna tvrtka nedavno spašavali glavu gradonačelniku i predsjednici.

Znači, u najboljem slučaju dug iznosi 14.324.430 kuna, što je stanje s 1. siječnja 2022. godine, bez ovih osam mjeseci aktualne kalendarske godine u kojem se stiglo projebati još koji milijunčić!

Prevedeno, „plan bez plana“ da nekoliko sezona igramo niže rangove, usput sređujemo klub na svim poljima i svake godine smanjujemo dug, neslavno je propao.

Doduše, ne potpuno: ovaj dio „da igramo niže rangove“ uspješno ispunjavamo!

A što se tiče nekih sitnica koje se, uz minimum rada i truda, mogu ispraviti, spomenimo samo Godišnje ulaznice. Za sezonu 2021/2022. ih je izdano (ne prodano i naplaćeno, nego izdano!) okruglo 94 (slovima: devedeset i četiri!).

Za tu smiješnu brojku dio odgovornosti svakako leži i na nama navijačima, ali glavnina krivnje je definitivno na upravi, odnosno njenoj nesposobnosti i nezainteresiranosti.

Ili prihodi od transfera igrača: u sezoni 2022/23. klub je od prodaje igrača uprihodio 0 kuna ili, preračunato u eure (dva pišem, tri pamtim) – 0 eura.

 

Dea ili Dean – sasvim svejedno

Mogli bi tako točku po točku, ali za ponedjeljak, 21. kolovoza, je zakazano sazivanje Skupštine kluba, bit će nazočni i „predstavnik većinskog vlasnika“ Ivan Bosančić i predsjednica Dea Lasić, nadam se da će biti raspoloženiji za razgovor nego na prošle dvije Skupštine pa ćemo možda i dobiti poneki odgovor.

A treba li žaliti i suosjećati s uskoro bivšom predsjednicom koja je mjesečno imala 1.400 razloga bruto da čvrsto drži fotelju kojoj nije dorasla?

Pa možda jedino oni kojima je najjači argument u njenu korist „nemojte je kritizirati, ona je žensko,“ i slične pizdarije.

Vjerujem da niti jedna inteligentna, samosvjesna ženska osoba ne bi željela da se prema njoj drukčije ponašaju samo zato što je žena, pa mi je ta teza poprilično staromodna, da ne kažem muško-šovinistička.

Ako će vam biti lakše, zamislite da je proteklih tri i pol godine klub vodio Dean, a ne Dea pa ocjenjujte njen, pardon, „njegov“ učinak.

Inače, neće gospođa Lasić niti sekunde biti na birou, stranka se pobrinula za svoju vojnikinju koja od 1. rujna odlazi na novo radno mjesto u, ni manje ni više, nego USKOK, što pokazuje hrvatsku zbilju u njenom punom sjaju;

oduvijek smo znali da su Cibalijini predsjednici savršen materijal za USKOK, ali, priznajte, to smo malo drukčije zamišljali.

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Vinkulja.hr portala.