Zdenko Kordi: Medalja nije misaona imenica!

Zdenko Kordi, nekoć izbornik ženske reprezentacije Hrvatske, danas je trener u mađarskom Kozarmislenyju. Kad bi ga se ocrtavalo jednim pojmom, izbor bi bio ekspresan – stručnjak! K tome i zahvalan je sugovornik, nije nevažno ni to što je uvijek super susretljiv i spreman na razgovor o rukometnim temama. A rukometna top tema su sjajne igre ženske hrvatske reprezentacije koja na aktualnom Europskom prvenstvu kao metlom mete sve ispred sebe.

Nakon pobjede nad Mađarskom (24:22) i senzacionalnog trijumfa nad Nizozemskom (27:25) obračunale su se naše reprezentativke i sa Srbijom (25:24) te su tako neokrznute osvojile 1. mjesto u skupini C i stigle na korak do polufinala. 

– Nikad nismo imali ovakav start, ovo je fenomenalno – rekao je u uvodnoj rečenici Kordi koji je 2004. godine vodio žensku reprezentaciju Hrvatske na EP u Mađarskoj (porazi od Srbije i Rusije, pobjeda nad Slovenijom).

Kordi je tada imao naizgled sličnu situaciju kakvu izbornik Nenad Šoštarić ima danas – mladu, talentiranu ekipu, praktički u stvaranju, najstarija igračica imala je 21 godinu…

– Smjena generacija nije nešto neobično što se događa u sportu. No, nama se sada dogodilo nešto neobično što se isprva činilo hendikepom, a na kraju se pretvorilo u prednost. Naime, Podravkine igračice zbog koronavirusa morale su otkazati nastup, tako da okosnicu reprezentacije čine igračice koje su, zajedno s kolegom Šoštarićem, većinom prošle kroz Lokomotivu. I koje su kroz nacionalno prvenstvo, Challenge i EHF kup stjecale iskustvo. Uigrane su, homogene, osjeća se timski duh, a to je neobično važno. Kao i to što su dodatnu dimenziju donijele neke igračice koje su se otisnule u inozemstvo, njihovo međunarodno iskustvo dodana je vrijednost.

Kordi je zamijetio još jedan bitan detalj, a vezan je uz psihološki aspekt:

– Nikada ni u jednom sportu nismo napravili rezultat kada smo bili favoriti. Cure su na ovo EP otišle tiho, bez velike pompe. I predbilježile se nastupima u skupini C za ulazak u legendu. Nitko od njih ništa nije očekivao, krenuli smo skromno, bez pritiska koji u pravilu sportašu nikada nije saveznik. Osjećam to zajedništvo, smatram ga našim velikim adutom za daljnji tijek natjecanja.

Kao i činjenicu da su aktualne reprezentativke – osjeti se to – gladne rezultata, uspjeha na velikoj sceni…

 – Već prolaskom skupine napravili smo rezultat koji je malotko očekivao. Apetiti javnosti, tako je to kod nas, sada su sigurno porasli. Ali, poraslo je i samopouzdanje, dodatno smo zabetonirali sjajnu atmosferu i sigurno je da možemo mnogo. Koliko? To je teško pitanje, prije svega stoga što je ovo vrlo čudno prvenstvo na kojem reprezentacije igraju u pomalo ”šarenim” sastavima, svima netko nedostaje. Ali, čini mi se da smo sposobni barem za polufinale.

U drugoj rundi, kronološki, Hrvatsku čekaju Rumunjska (10. XII.), Norveška (12. XII.) i Njemačka (14. XII.). Za polufinale, ujedno i najbolji plasman ženske hrvatske rukometne reprezentacije na EP ikada nedostaju, prema nekim računicama, dva boda i to ona protiv Njemačke.

– Znate, ja sam trener, a ne matematičar. Ako nešto ne volim u sportu, to su onda kalkulacije. Ne smijemo preskakati motive i razmišljati o Njemačkoj, a prije toga čekaju nas Rumunjke, pa Norvežanke, dva zahtjevna izazova. Na kraju krajeva, treba iskoristiti ovaj plimni val dobrih vibracija i optimizma, pa sve ili dobar dio posla odraditi već u četvrtak protiv Rumunjske.

Kordi je veliki optimist:

– Stvarno dobro izgledamo, igramo rasterećeno, bez respekta i bilo kakvog kompleksa. Borbeni smo, imamo raznovrsnost, raritetnu vrataricu Pijević koja je osebujnim stilom veliko iznenađenje za većinu reprezentacija. Imamo i čvrstu obranu kao temelj svega, u napadu imamo šut izvana, kvalitetne duel igračice, sposobnost ”prolaska”… Ima i vatre u našoj igri, volim to vidjeti. Osjećam da smo spremni za veliki rezultat, medalja nije misaona imenica – zaključuje Kordi.