ZELENI VINKOVCI Romić na HTV-u: Postajemo perjanica hrvatske energetske priče

Vinkovci su prvi među hrvatskim gradovima i općinama koji su napravili konkretne korake u smjeru zelene tranzicije odnosno razvoja energetske samoodrživosti zahvaljujući čistoj zelenoj energiji nastaloj iz proizvodnje vodika.
– U ovom trenutku imamo spremnu studiju predizvodljivosti za projekt „ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor) H2 Grada Vinkovci“, vrijedan ukupno 48 milijuna eura, te smo na dobrom putu da uskoro možemo razgovarati i o svim onim benefitima koje donosi razvijanje ovakvih tehnologija – napomenuo je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.
Pod ovim “kišobranom”, očekuje se, naći će mnoštvo benefita; od rješavanja problema zbrinjavanja otpada i smanjenja troška odvoza otpada za građane do mogućnosti razvoja sustava gradskog prijevoza i grijanja na vodik, što bi u konačnici također utjecalo na smanjenje izdataka kada su krajnji korisnici u pitanju.
– Planove vezane uz ovaj veliki razvojni projekt, načine financiranja putem EU fondova i same vremenske okvire, jutros smo zajedno s gospodinom Simonom Ferjucom, jednim od vodećih konzultanata za EU projekte usmjerene na zelenu tranziciju, predstavili i u programu Hrvatske radiotelevizije. Živimo u vremenu kada su u potpunosti mijenja europska paradigma energetike, mijenjaju se planovi, rokovi, strategije i pronalaze fondovi za financiranje brzog prelaska na alternativne izvore energije i ovo je prilika koju ne smijemo propustiti. Dug je put pred nama, ali prvi važni koraci su učinjeni i nadamo se kako će najstariji europski grad postati perjanica nove, najsuvremenije hrvatske zelene energetske priče – dodao je Romić u zaključku.