Željka Markić: Katolici su u Hrvatskoj izloženi sustavnom vrijeđanju i omalovažavanju

Željka Markić IZVOR: Udruga U ime obitelji

Udruga U ime obitelji na Okruglom stolu, održanom u Saboru RH, predstavila je Izvješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2021. i 2022. godini

Izvješće navodi primjere diskriminacije katolika i kršenja njihovih građanskih i ljudskih prava. Tako na primjer donosi primjere institucionalnog nasilja nad vjernicama koje u Zagrebu i Sisku provode gradonačelnici i stranke na vlasti; diskriminaciju liječnika, roditelja, političara i udruga zbog vjerske pripadnosti… 

Govora je bilo i o tome kako se Katolička crkva u medijskom procesu u nedostatku pravih krivaca, stereotipno i neargumentirano proglašavala odgovornom za korupciju i bogaćenje, za gospodarsku situaciju te demografski pad.

– Izvješće za 2021/22. potvrđuje svojevrstan društveni fenomen u Hrvatskoj; da je najveća vjerska zajednica, katolička, izložena sustavnim napadima iz netrpeljivosti i mržnje, blaćenju i diskriminaciji kakvi se u svjetskim okvirima mogu zabilježiti samo za tzv. manjinske vjerske zajednice. Brojni dokazi u Izvješću pokazuju da su hrvatski građani koji se izjašnjavaju katolicima izloženi sustavnom vrijeđanju, omalovažavanju te širenju neistina o Crkvi kojoj pripadaju, a da pritom institucije odgovorne za zaštitu ljudskih prava takve pojave niti dokumentiraju niti na njih reagiraju na odgovarajući način – naglasila je Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji.

Željka Markić i Stijepo Bartulica IZVOR: Udruga U ime obitelji

Domaćin Okruglog stola bio je Stijepo Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta. koji je podsjetio “kako aktualni napadi na blaženog kardinala Alojzija Stepinca, što je dokumentirano i u Izvješću, predstavljaju ponavljanje optužbi protiv zagrebačkog nadbiskupa iznesene na montiranom, političkom procesu i tijekom 45 godina totalitarnog, komunističkog režima”.

– Niti jedna od tih, u medijima i od nekih političkih opcija ponavljanih optužbi nije utemeljena na relevantnim i vjerodostojnim povijesnim izvorima – između ostalog je rekao Bartulica.

Na Okruglom stolu su predstavljene i preporuke udruge U ime obitelji tijelima javne vlasti i institucijama nadležnim za zaštitu ljudskih i građanskih prava, medijima te vjernicima katolicima kao i svim građanima RH.

Izvješće možete pronaći na https://izvjesca.uimeobitelji.net/, a snimka Okruglog stola dostupna je OVDJE