ŽENE PODUZETNICE Od slučajne ideje do prepoznatljivog modnog brenda

IZVOR: Lano

PIŠE: Helena Valentić

Vinkulja.hr Vam donosi seriju priča o uspješnim poduzetnicama, ženama koje dokazuju da se može raditi i živjeti i u svom poslu uspjeti i u našem gradu i županiji. Za neke ste možda već čuli, za neke ćete možda tek saznati, ali svaka od njih hrabro plovi poduzetničkim vodama. Danas Vam predstavljamo Ivanu Jurić, ime koje stoji iza posebnih LANO haljina.

Ivana, molim Vas da ukratko predstavite Vaš posao, Vašu tvrtku. Kako je sve počelo?

– LANO je najpoznatiji po šivanju haljina, ali šijemo i ostalu odjeću za žene i djevojčice, a istaknula bih da osim odjeće šijemo i razne modne dodatke koji mogu biti odlični pokloni. Sve je zapravo počelo sasvim slučajno. Jedna me poznanica zamolila da prodam neke njene stvari koje je ona šila. Ja sam to vrlo uspješno obavila i pomislila, pa tako bi mogla prodavati i nešto svoje. Naime i prije pokretanja proizvodnje LANO dugo sam bila u poslovnim vodama. Već sam znala sve što se tiče poslovanja, nabave i prodaje, što mi je bila olakšavajuća okolnost, tako da je proizvodnja i prodaja haljina došla kao jedan novi dio postojećeg obiteljskog posla kojemu sam se posvetila.

Koliko dugo ste razvijali ideju? Što je presudilo da ste se odvažili krenuti u vlastiti posao?

– Kada sam razmišljala o postojećoj ponudi na tržištu znala sam da je zaista velika, da osim velikih shopping centara i poznatih svjetskih brendova, možete kupovati i putem internet ponuda iz cijelog svijeta. Međutim ono što me ipak posebno potaknulo da se upustim u ovaj posao je činjenica da je ženama preko 30-te, 40-te i uz svu tu silnu ponudu sve teže naći haljine koje bi nosile na i posao i svaki dan. Na samom početku prodaje haljina vidjela sam da žene kupuju moju garderobu bez obzira koliko je velika ponuda na tržištu i to je ono što mi je odmah bilo ohrabrujuće. Krenuli smo s šivanjem dnevnih haljina od ugodnih prirodnih materijala koje su prilagođene svakom obliku tijela i koje žene mogu odijevati svaki dan, na posao, u šetnju…

U početku su drugi šivali za nas, a nakon nekog vremena kupili smo svoje strojeve. Sad šijemo mi sami, a po potrebi i krojači s kojima surađujemo.

Je li najteže biti prorok, odnosno poduzetnik u svom selu? Jeste li naišli na predrasude i kako ste se probili na tržište?

– Ja u ovom slučaju nemam problema sa “svojim selom”. Naime, moje tržište je u startu bilo internetsko, dakle cijela Hrvatska. Mnogi ljudi u mom selu ni ne znaju da ja to radim. Posebnost LANO haljina je i u tome što svaku našu originalnu haljinu opet možemo prilagoditi prema jedinstvenim željama klijentica, bilo da se radi o boji, dužini, vrsti rukava. Ovo nam je zaista pomoglo pri probijanju na tržište, ali nije bilo lako i trajalo je dugo vremena, možda još i traje. Ipak, u zadnje vrijeme nam osobno dolazi u radnju sve više žena jer od nedavno šijemo i svečane haljine po mjerama. To je ono što bi posebno istaknula, dakle osim naših krojeva i haljina uslužno šijemo i sve druge vrste haljina po mjeri. Haljine možete naručiti putem interneta ili nas možete potražiti na adresi Đakovačka 58, Stari Mikanovci. Sama internetska prodaja je kupcima možda jednostavnija, ali za mene je značila brojne edukacije i seminare kako bih uspješno vodila web shop. Važno je neprestano ulagati u sebe.

Je li podrška bližnjih najveći vjetar u leđa? Jesu li oni najbolja kontrolna skupina za svaki novi proizvod?

– Naravno da bez podrške najbližih ne bih uspjela. Uskakali su gdje god je trebalo i pomagali u svemu. Najbolja kontrolna skupina su moje prijateljice. Njih često pitam za mišljenja jer zapravo ne možeš prodavati samo ono što se tebi sviđa. Iako je zapravo teško napraviti nešto što nije moj stil, ali u tom procesu uvijek uskaču prijateljice i svaka kaže svoje mišljenje.

Iz vaše perspektive, koja je prednost žena u poduzetništvu?

– Žene su prirodno programirane da misle na više stvari odjednom, da brzo odlučuju, da uključuju emocije, kreativnije su i ako to sve primjenjuju i u poslu, to je njihova velika prednost. Mislim da i stresne situacije rješavaju na drugačiji, mirniji način od muškaraca. A stresnih situacija je u poslu puno, tako da je i to jedna velika prednost.

Koja bi bila Vaša motivacijska poruka za nove, ali i postojeće poduzetnice?

– Uvijek poslušaj svoju intuiciju, ona nikad ne griješi. Samo hrabro naprijed. Bit će poteškoća, ali sve ih možeš svladati.