„Žene u crnom” iz Beograda u Borovu naselju: Osjećamo ogroman pijetet, naša je moralna dužnost biti ovdje!

Vijenac podno spomen ploče kod bivšeg Borovo commerca, u okviru komemorativnog skupa „Žrtva Borovo naselja za Domovinu”, položile su i članice Udruge „Žene u crnom” iz Beograda koje svih ovih poslijeratnih godina – osjećajući, kako kažu, ogromnu moralnu dužnost prema stanovnicima Vukovara te ogroman pijetet, solidarnost i suosjećanje – traže odgovornost srbijanskog civilnog i vojnog vrha za zločine počinjene u Vukovaru.

– U četvrtak, na 30. obljetnicu vukovarske tragedije, u Beogradu smo održale miran prosvjed. Tom prilikom smo ponovno, što neumorno i činimo sve ove godine, tražili odgovornost za one koji su 1991. i 1992. u Srbiji osnivali i vodili logore u kojima su zatvarani zarobljeni vukovarski hrvatski branitelji i civili – rekla je Staša Zajović iz ove nevladine udruge koja već godinama traži (i) odgovornost srbijanskog civilnog i vojnog vrha za zločine počinjene u Vukovaru 1991. godine.

– Žalosno, ali u Srbiji je na vlasti nacionalistički režim koji njeguje politiku onih koji su harali, palili, mučili i ubijali po Vukovaru. Isti taj režim poriče, umanjuje i negira ili osjeća apsolutnu ravnodušnost prema zločinima počinjenima u naše ime. Tužno je i to što je vukovarska tragedija još uvijek nevidljiva javnosti u Srbiji. A porazno je što je mržnja prenesena na javni prostor, što se u čast ratnih zločinaca oslikavaju murali, što su neki od njih članovi vladajuće stranke, što se osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina dočekuje s velikim oduševljenjem…

Ali…

– Ima i otpora tome koji, iako nevidljivi u tabloidnim medijima, ipak uznemiravaju taj i takav režim. Mi smo mali, nemamo veliki utjecaj na javno mnijenje, međutim nadamo se i želimo vjerovati da ovo što radimo nije uzalud, da ovime što radimo činimo dobro budućim naraštajima. Srbija se jednom, prije ili kasnije, mora suočiti s istinom – zaključila je Zajović.