Zima za vikend opet grize, poseban oprez za kronične bolesnike i starije osobe

FOTO: db

Tijekom današnjeg dana na istoku Hrvatske očekuje se pretežno oblačno s kišom koja se očekuje potkraj dana. Ujutro je moguća i magla. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugoistočni, najniža jutarnja temperatura zraka 4, a najviša dnevna za ovo doba godine iznadprosječnih 14 stupnjeva Celzijevih.

Međutim, u četvrtak će zima ponovno početi pokazivati zube, a najsnažnije će ugristi za vikend. Prema dostupnim sinoptičkim materijalima tijekom subote temperatura zraka u Vinkovcima neće se podignuti iznad okrugle ništice, s tim da će se u noći na subotu spustiti i do -10 stupnjeva Celzijevih.

Podsjećamo, prošle subote živa u termometru (do)skočila je do čak +18, što znači da temperaturna razlika u intervalu od samo tjedan dana iznosi gotovo 30 stupnjeva!

Velike i nagle promjene u temperaturi ljudski organizam dovode u stanje stresa, loše utječu na zdravlje, a najviše ih osjećaju kronični bolesnici i stariji ljudi. Kod kroničnih bolesnika simptomi bolesti vjerojatno će se pojačati pa će tako oni s reumatoidnim artritisom osjećati jače bolove, a oni s astmom imati većih problema s disanjem. Razlog je promjena u atmosferskom tlaku.

Kod naglih promjena vremena srčani bolesnici moraju biti na posebnom oprezu. Zbog naglog pada temperature ljudi koji imaju problema s tlakom, ali i srčanih problema, ne bi se trebali izlagati prevelikim naporima niti teškom fizičkom radu, a obavezno moraju redovito uzimati terapiju. Kod naglih promjena temperature raste i broj akutnih infarkta. Pošteđeni nisu ni oni koji pate od čestih migrena i glavobolja te dijabetičari, jer padom temperature krv se zgušnjava pa je teže pratiti promjene u razini šećera u krvi.

Uz nagle promjene vremena usko je vezan i osjećaj mučnine, vrtoglavice, glavobolje, umora i opće slabosti. Stručnjaci nagađaju da je razlog tome puno provedenog vremena u zatvorenim prostorima, zbog čega je sposobnost aklimatizacije tijela smanjena.