ZLATNA REPA Izvrstan PIK Vinkovci, a najbolji mladi proizvođač je OPG Alen Bura iz Vinkovaca!

FOTO: Ivan Valentić

Danas je u Županji održana 21. dodjela nagrada najboljim proizvođačima šećerne repe u prošloj godini, tradicionalna ”Zlatna repa”. Prema riječima predsjednika uprave Hrvatske industrije šećera, Željka Zadre, prošla kampanja je bila prilično teška za proizvođače, ali isto tako i u samoj tvornici u preradi šećerne repe. Klimatološki ekstremi su uzrokovali da je šećerna repa oboljela od gumoznosti, odnosno truleži korijena, a samim time je smanjena digestija i prinos šećerne repe. Zadro se zahvalio svim proizvođačima i istaknuo kako je šećerna repa i dalje zadržala status kraljice ratarskih kultura te je za sljedeću proizvodnu godinu ugovoreno 11.200 ha proizvodnje što predstavlja povećanje proizvodnih površina za oko 20 %.

Nagrade je, uz predsjednika uprave, dodijelio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je pohvalio rad županjske šećerane i istaknuo kako se ministarstvo trudi pomoći ratarima u proizvodnji ove tradicionalne kulture.

Dobitnici Zlatne repe u kategoriji od 100 do 500 hektara su Vupik Plus  i Anabbela iz Duboševice, a iznad 500 do 1.000 hektara Zlatnu repu dobili su Belje Plus i PIK Vinkovci Plus.

Dobitnik u kategoriji od 1000 i više hektara je Novi Agrar iz Osijeka, a najbolji mladi proizvođač je OPG Alen Bura iz Vinkovaca. Dvije nagrade otišle su u inozemstvo i to za Bacskai Ctsz (Mađarska) te Zadrugu Kooperativa Kristala iz Slovenije.

FOTO: Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro, FOTO: Ivan Valentić